Líders independentistes

Junqueras i Puigdemont, reunits a Waterloo, quatre anys després de la seva última trobada

Free Catalan separatist leaders in Waterloo

Free Catalan separatist leaders in Waterloo / STEPHANIE LECOCQ (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els líders de JxCAT i d’ERC, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, respectivament, s’han reunit aquest dimecres a la residència que l’expresident català té a Waterloo (Bèlgica), en la primera trobada entre tots dos des de l’octubre del 2017, fa gairebé quatre anys.

És la primera vegada que es veuen des de la declaració d’independència que el Parlament català va aprovar aquell any, després de la qual Puigdemont va fugir a Bèlgica i Junqueras va ingressar a presó, d’on ha sortit gràcies a l’indult que ha concedit el Govern espanyol als presos independentistes.

Junqueras i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, així com els exconsellers Raül Romeva, Dolors Bassa i Meritxell Serret han arribat a peu fins a la residència de Puigdemont, que no va sortir a rebre’ls.

Minuts després, els cinc representants d’ERC, inclòs Junqueras, i Puigdemont, l’exconseller Toni Comín, així com el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a ‘Valtònyc’, que els esperaven a la residència de l’expresident català, han sortit junts per posar davant els fotògrafs abans d’iniciar la trobada.

«Serà un plaer i una oportunitat més de parlar amb ell i de compartir visions sobre el present i el futur», va dir Junqueras en declaracions a la premsa, durant una visita a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg (França).

«No ens fa falta cap reconciliació perquè, li asseguro que, per la meva part, sempre hi ha hagut voluntat d’entesa», va afegir l’exvicepresident de la Generalitat.

Reunió «personal»

Des de l’entorn de Puigdemont s’assegura que la reunió té un caràcter estrictament «personal» i que no «es parlarà de política».

Les mateixes fonts han assenyalat que la reunió inclourà un àpat en què hi haurà, a més dels líders de JxCAT i ERC, Forcadell, Romeva, Bassa, Serret i l’exconseller Toni Comín, així com el raper mallorquí.

Al principi també estava previst que hi assistissin els exconsellers Clara Ponsatí i Lluís Puig, però finalment se’n va descartar la presència per assumptes «personals», segons un comunicat del Consell per la Republica, l’ens que presideix Puigdemont.

Està previst que Junqueras comparegui davant els mitjans de comunicació al final de la reunió, davant de la residència de Puigdemont, que no té previst atendre la premsa.

Durant l’última setmana es va especular amb la possibilitat que la reunió entre tots dos es produís a Estrasburg, aprofitant la visita de Junqueras al Parlament Europeu, que celebra la seva sessió plenària de juliol.

Notícies relacionades

Però Puigdemont va decidir no viatjar a la ciutat francesa, per la qual cosa la trobada té lloc a Bèlgica.

Abans d’anar a Waterloo, als afores de Brussel·les, Junqueras s’ha reunit amb el nou responsable de la delegació de Catalunya davant les institucions europees, Gorka Knörr.