Per l’acció exterior

L’Advocacia de l’Estat s’aparta de la causa del Tribunal de Comptes al tractar-se de diners de la Generalitat

  • Esgrimeix la sentència del 9-M que va negar legitimació als Serveis Jurídics de l’Estat per perseguir el mal ús de diners catalans

CiU leader Artur Mas and ERC leader Junqueras exchange documents of an agreed alliance at Parliament de Catalunya in Barcelona

CiU leader Artur Mas and ERC leader Junqueras exchange documents of an agreed alliance at Parliament de Catalunya in Barcelona / ALBERT GEA (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’Advocacia de l’Estat no va pronunciar paraula en el tràmit d’al·legacions que es va fer aquest dijous al Tribunal de Comptes per fixar la fiança de 5,4 milions que hauran d’entregar els 34 líders independentistes encausats per l’acció exterior del Govern, perquè s’ha apartat del procediment, segons ha confirmat a aquest diari el Ministeri de Justícia.

El motiu és que una vegada acabada la instrucció i comprovat que els diners amb què s’ha pogut incórrer en responsabilitat comptable no pertanyen a l’Estat, sinó a la Generalitat, els Serveis Jurídics de l’Estat no tenen legitimació per poder acusar, fet que els obliga a retirar-se del procediment, amb la qual cosa l’acusació queda en mans de la fiscalia i les associacions que exerceixen l’acusació.

Des del Ministeri de Justícia expliquen aquest pas amb la sentència del mateix òrgan fiscalitzador sobre el 9-M, en què es va condemnar el llavors president Artur Mas i tres membres del seu Govern a pagar 4,9 milions d’euros per la consulta del 2014.

Sense apreciar-hi perjudici

Notícies relacionades

En aquesta es va negar legitimació als Serveis Jurídics de l’Estat al no apreciar que els diners amb què s’havia incorregut en responsabilitat comptable fossin de l’Estat; com que eren de la Generalitat, serien els serveis jurídics catalans els qui haurien de ser-hi, en cas que ho entengués convenient. No obstant, de les declaracions públiques dels seus responsables i dels líders dels partits que conformen el Govern no sembla que considerin que l’Administració catalana s’hagi vist perjudicada d’alguna forma, cosa que descartaria que exerceixin l’acusació.

En l’últim procediment seguit davant el Tribunal de Comptes contra l’independentisme català l’Advocacia de l’Estat ha estat personada durant la seva instrucció, que finalitza quan es comuniquen les actes de liquidació provisional, en què es determina la quantitat que s’ha de refermar. Un cop conclòs que no hi va haver perjudici per a l’Estat, s’aparta, tot i que la causa segueix endavant. Si després de l’enjudiciament es produeix una condemna, els diners dipositats es tornaran a l’administració que s’ha declarat perjudicada per l’acció dels condemnats.