En favor de l’independentisme

El PP acusa Sánchez d’«assetjar» el Tribunal de Comptes

  • Cs afirma que el president del Govern no contribueix a la concòrdia, sinó a la «reafirmació i victòria independentista»

portavoz-pp

portavoz-pp

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PP ha sortit en tromba a criticar Pedro Sánchez i els membres del seu Govern per la seva posició respecte al paper que pot jugar el Tribunal de Comptes (TCu) al camí del diàleg amb els independentistes. La portaveu del partit al Congrés, Cuca Gamarra, ha acusat el president del Govern d’«assetjar» a aquest òrgan i li ha exigit que «abandoni aquest camí en el qual s’allunya del que és la defensa de l’Estat de dret i de les institucions que garanteixen la democràcia».

«El setge del ‘sanchismex’ a les institucions democràtiques independents s’ha convertit en una vergonya diària que vivim els espanyols i sense cap dubte fa malbé la imatge del nostre país a l’exterior», ha sentenciat Garrama, amb referència a les paraules dels ministres José Luis Ábalos i Irene Montero sobre les «pedres al camí» que impliquen les causes obertes l TC contra exidirigentes independentistes.

Hores després de conèixer-se que el Tribunal de Comptes exigeix 5,4 milions als líders del procés per despeses en acció exterior, la dirigent del PP ha defensat que aquest organisme «té un suport constitucional» i «es regeix per la independència i la imparcialitat». «Posar en dubte en aquests moments el paper que té el Tribunal de Comptes en el que és la lluita contra la malversació i aquelles conductes que tenen a veure amb delictes de corrupció és un flac favor a la nostra democràcia i a la nostra qualitat democràtica», ha sentenciat.

Des del PP català, la diputada Lorena Roldán ha exigit «que es torni fins a l’últim cèntim» i ha acusat Sánchez d’haver-se convertit en el «cooperador necessari del segon procés» perquè «premia la deslleialtat i la corrupció» amb la concessió dels indults.

Sobre la reunió d’aquesta tarda entre Sánchez i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, Gamarra ha assegurat que serà una ocasió més en què el cap de l’Executiu es llançarà «en mans dels independentistes». A més, ha avisat que el Govern de Catalunya és «insaciable» i que després de la concessió dels indults «tot girarà entorn del referèndum i l’amnistia».

Cs carrega contra la concòrdia de Sánchez

Igual com Gamarra, el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha afirmat que «el separatisme és insaciable» i que Aragonès pressionarà Sánchez «perquè també claudiqui amb el Tribunal de Comptes». «No deixarem que s’escaquegin i activarem tots els mecanismes legals perquè no van aconseguir el seu ‘republiqueta’ de Puigdemont i, com continuem estant a Espanya, una democràcia amb un Estat de Dret, exigirem que no arribin a bon final les voltes de rosca que Aragonès vol exigir-li Sánchez».

D’altra banda, Carrizosa ha carregat contra l’homenatge als indultats al Palau de la Generalitat i al Parlament de Catalunya en el qual, al seu judici, es va fer «apologia dels delictes de sedició i de malversació» i ha defensat que la seva inhabilitació inclou la «privació d’honors». «No podem consentir aquesta burla al dret a la democràcia», ha etzibat, i ha demanat que es valori si aquests fets «poden ser constitutius de trencament de condemna». «Estan fent ostentació dels delictes comesos de manera pública i reiterada, potser es va equivocar Sánchez al pensar que entraríem en un període de concòrdia, perquè estem entrant en un període de reafirmació i victòria separatista», ha sentenciat.

Notícies relacionades

El PSC no ha volgut entrar-hi: «El Tribunal de Comptes no és un òrgan judicial, és una instància administrativa, per la qual cosa les decisions que pren poden ser recorregudes davant la Justícia. Ens agradi o no, el que ens toca és respectar les decisions que prengui», ha afirmat de manera prudent el diputat Raúl Moreno. «Fins que no tinguem la decisió final no farem valoracions», ha conclòs.

Però els comuns han anunciat que tornaran a presentar una proposta al Congrés dels Diputats per «despolititzar» aquest òrgan. La líder catalana Jéssica Albiach ha acusat el PP de «boicotejar» la nova etapa política a Catalunya i de voler tombar el diàleg «a través del Tribunal de Comptes», cosa que consideren «un intent a la desesperada» del líder nacional, Pablo Casado, després d’«haver-se quedat sol contra els indults».