Sánchez es prepara per a una setmana clau: cita amb Aragonès i indults al Congrés

  • El cap de l’Executiu es reunirà dimarts amb el president i dimecres compareixerà a la Cambra baixa per explicar les mesures de gràcia

  • La sessió es preveu aspra i crispada, amb la dreta simulant una moció de censura i l’independentisme reclamant l’amnistia

Sánchez es prepara per a una setmana clau: cita amb Aragonès i indults al Congrés

EFE / RODRIGO JIMÉNEZ

4
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, comença una setmana clau en la seva legislatura. Dimarts, es veurà per primera vegada de forma oficial amb el president català, Pere Aragonès. Un dia després, sotmetrà a examen al Congrés els indults als líders independentistes condemnats pel referèndum de l’1-O. No és la primera vegada que la Cambra baixa debat aquestes mesures de gràcia. En ocasions anteriors els ha donat suport amb la majoria formada pels grups d’esquerra i nacionalistes. Però fins ara, Sánchez no havia comparegut de forma específica per aquesta sensible qüestió.

Una setmana després que els polítics indultats sortissin de la presó, el cap de l’Executiu acudeix al ple del Congrés per explicar les mesures de gràcia i parlar de la «situació política i econòmica» així com dels últims consells europeus extraordinaris celebrats al maig i el juny. La sessió, que es preveu molt aspra i crispada, arrencarà dimecres a les 9.00 del matí.

El cap de l’Executiu insistirà en la necessitat que Espanya obri una nova etapa després de la pandèmia, amb una recuperació econòmica en marxa, una bona evolució en la vacunació i un nou cicle a Catalunya basat en la concòrdia, la convivència i el diàleg. Amb aquests arguments, Sánchez buscarà el beneplàcit de la majoria del Congrés als indults del procés. Sobretot, el favor dels seus socis parlamentaris d’investidura.

No obstant, es trobarà no només amb una altra envestida de la dreta i la ultradreta, que fa veure que presentarà una nova moció de censura, sinó també amb els posicionaments més extrems dels partits independentistes, que insisteixen que la solució no passa pels indults, sinó per l’amnistia. ERC, JxCat, PDeCAT i la CUP li recordaran al president del Govern la resolució del Consell d’Europa recentment aprovada, que demana a Espanya «considerar la possibilitat de posar fi als procediments d’extradició» en vigor contra l’expresident Carles Puigdemont i els altres dirigents catalans fugits d’Espanya.

S’hi afegeix que dimarts el Tribunal de Comptes podria formalitzar les imputacions contra diversos líders per ús inadequat de fons públics en la promoció exterior del procés, i ERC ja ha cridat el Govern a actuar en tot el que «estigui a la seva mà». Els partits independentistes demanaran moltes explicacions a Sánchez i l’apressaran que informi sobre la resolució del Consell d’Europa en un ple monogràfic, que sens dubte recolzaria el PP, segons fonts del partit.

D’aquesta forma, mentre s’apuja el to dels independentistes –que no ha agafat per sorpresa l’Executiu–, Sánchez demana calma i confia que es «recondueixin» algunes actituds. Però també avisa: es complirà amb la legalitat i el pacte constitucional davant els desitjos d’autodeterminació. El missatge també va dirigit a la dreta, que avança amb els seus recursos contra els indults i cada dia es troba més legitimada. Vox i Ciutadans argumenten que estan vinculats personalment i directament amb el procés del Suprem que va acabar amb una sentència condemnatòria per sedició per l’1 d’Octubre. Els populars sustenten la seva legitimitat en l’informe de l’alt tribunal que nega que hi hagi raons de justícia, equitat o utilitat pública i argumenten la defensa de la igualtat de tots els espanyols.

Amb tota probabilitat, Casado tornarà a demanar al Congrés eleccions anticipades, Vox una moció de censura contra Sánchez, mentre que Ciutadans confia en la via judicial per frenar Sánchez. «No es fica ningú a la presó per les seves idees, però sí que es treu la gent de la presó per les seves idees, i no perquè són útils per a la convivència sinó per a Sánchez», insistia la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, aquesta setmana, mentre el president de Govern afirmava que hi ha moments en què el més útil per a la convivència és el càstig, però d’altres ho és el perdó.

Cita a la Moncloa

Notícies relacionades

Poques hores abans d’aquesta sessió plenària, les mirades estaran posades en la primera trobada oficial entre Sánchez i Aragonès a la Moncloa, un terreny que s’ha anat preparant amb les diferents visites del president a Barcelona. La reunió, un pas més en el retrobament amb Catalunya, pot aclarir quan es reiniciarà la taula de diàleg entre els dos governs, si abans de l’estiu, com demanen algunes formacions independentistes, o després.

Fonts de l’Executiu assenyalen que tenen total disposició, malgrat que l’agenda del president espanyol cada vegada s’estreny més, tot i que alerten que la taula serà difícil i «tortuosa» i insisteixen que l’important és tractar propostes que siguin viables. Tampoc veuen amb mals ulls separar en el temps la polèmica pels indults de l’«agenda del retrobament» que es pretén reeditar en aquesta taula de diàleg, dos anys després que Sánchez l’hi entregués a l’expresident, Quim Torra, després mesos de desacords.