Suport des de València

Puig recolza els indults: «La resposta no pot ser més Colón»

  • Pel president valencià, «més enllà dels interessats», els beneficiaris del dret de gràcia, «l’important és l’interès general de la ciutadania»

  • Puig assenyala que l’Estat de les autonomies ha funcionat adequadament, però necessita ja «elements federalitzadors» que serveixin per unir

Puig recolza els indults: «La resposta no pot ser més Colón»

EUROPA PRESS / ROBER SOLSONA

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va considerar que els indults als polítics del procés són una «iniciativa a favor del retrobament» i va instar que «tots i, fonamentalment, l’oposició», la recolzin: «La resposta no pot ser més Colón, ha de ser més Constitució, i Constitució és més diàleg».

Així es va pronunciar el president en un acte a València aquest dilluns davant l’anunci que el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts els indults. Per Puig, «més enllà dels interessats, l’important és l’interès general de la ciutadania».

En aquest sentit, «és una manera d’avançar cap a la concòrdia, i eliminar la discòrdia». A més, en línia amb les paraules de Pedro Sánchez al Liceu de Barcelona, va afirmar que «mantenir una posició de confrontació i enfrontament» sobre aquesta matèria és «una opció molt equivocada» per als dos costats. Així, va insistir que «és bàsic» buscar un «retrobament que finalment sigui positiu per a tothom»: «Ja sabem que serà un camí difícil», però «és una iniciativa que tothom hauria de recolzar». L’opinió del cap de l’Executiu valencià dista radicalment de la d’un altre baró socialista que es va pronunciar aquest dilluns i que sí que és molt més llunyà a Ferraz i a la Moncloa: el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page.

«Federar és unir»

D’altra banda, el president valencià es va pronunciar també respecte a la proposta que el ministre d’Administracions Públiques, Miquel Iceta, ha realitzat en una entrevista amb ‘El Español’ de plantejar en la negociació amb Catalunya una reforma de la Constitució per avançar cap a una Espanya federal. Puig va incidir que el Consell «ja es va posicionar formalment amb una proposta vàlida respecte a l’Espanya federal». «Pensem que l’Estat de les autonomies ha funcionat adequadament, però necessita elements federalitzadors que serveixin per unir. Federar és unir, i en aquest sentit, nosaltres pensem que sí que és positiu», va afegir.

Notícies relacionades

Per això, Puig va advocar per «federalitzar Espanya», i va apuntar que en aquesta reforma de la Constitució es podrien abordar qüestions com el finançament, el dret civil i la igualtat entre homes i dones.

No obstant, va destacar que sigui una reforma «que sumi la immensa majoria de la societat espanyola». Malgrat això, «en aquests moments és bastant complicat», però «no per això s’ha de deixar de parlar», i va apel·lar a la «capacitat de trobada i d’entesa». Més encara, va demanar «deixar d’estar permanentment en una espècie de bronca sense fi». «No té cap sentit perquè la societat espanyola ni ho vol ni afortunadament viu en aquesta bronca que viu la política», va afegir.