L’oposició

El PP augura que els indults del procés seran «una trampa» per al PSOE a mitjà termini

  • Casado desconfia de la pau política que espera Sánchez i creu que els independentistes es «burlaran» de l’Estat.

  • El líder dels populars abordarà la qüestió en la reunió del PPE a Brussel·les davant Merkel i Von der Leyen

El PP augura que els indults del procés seran «una trampa» per al PSOE a mitjà termini

Zipi / Efe

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pablo Casado creu que és qüestió de temps que passin dues coses que li acabaran donant la raó davant els espanyols: els independentistes es «burlaran» de l’Estat i els indults als dirigents de l’1-O, que previsiblement s’aprovaran en els pròxims dies, acabaran sent «una trampa» per a Pedro Sánchez.

Fonts de la direcció del president del PP consideren que les paraules d’Oriol Junqueras a Catalunya Ràdio, quan va dir que aquestes mesures de gràcia demostren «algunes de les debilitats dels aparells de l’Estat», són només una petita mostra del que està per venir quan els polítics surtin en llibertat. «El PSOE no tindrà un problema el dia que aprovi els indults. El problema li arribarà cada dia que els independentistes es burlin de Sánchez i li facin una ‘peineta’. Els maldecaps li donaran els independentistes», va declarar a aquest diari un membre del comitè de direcció de Casado.

Iniciatives al Congrés

Segons l’auguri de la cúpula popular, l’«ho tornarem a fer» i les declaracions provocadores dels dirigents de l’1-O faran que els ciutadans es fixin en el PP, que manté una posició de rebuig contundent davant els indults. Els conservadors l’han expressat al carrer, amb de Vox i Cs en la manifestació de Colón del dia 13, i també al Congrés, on aquest dimarts la tornaran a mostrar amb un projecte de llei de reforma de la llei d’indults per prohibir que es puguin aplicar als condemnats per sedició i rebel·lió. Vox porta una iniciativa similar i, a més, vol reformar el Codi Penal per castigar amb entre tres i cinc anys de presó la convocatòria de referèndums no autoritzats.

Els populars també recullen firmes des del dia 2 contra la llibertat dels presos, però aquesta campanya no porta la carrera d’èxit que va fer el PP contra l’Estatut el 2006. Ara, en 17 dies, segons fonts de l’organització, han recollit 380.000 autògrafs. En els primers quatre dies de la llançada llavors per Mariano Rajoy, van reunir 242.000 suports. «Està sent un èxit. Mai la vam comparar amb la de l’Estatut, està en línia amb la de la reforma educativa, la ‘llei Celaá’», responen quan se’ls planteja la diferència. 

Notícies relacionades

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, va informar fa dues setmanes que el partit estava preparant «recursos contra els indults», tot i que els experts consultats per EL PERIÓDICO no tenen tan clar que estigui legitimat per fer-ho. Sí que creuen que podrà fer-ho Vox, perquè va exercir l’acció popular al judici.

A més, segons fonts de la direcció, Casado abordarà els indults en la tradicional reunió del Partit Popular Europeu que se celebrarà dijous a Brussel·les abans del Consell Europeu. Aquí és habitual que els representants comentin les qüestions candents dels seus països, de manera que la cancellera alemanya, Angela Merkel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, podran escoltar la posició de Casado en directe.