Ábalos sobre els indults: «Si ho tornen a fer, l’Estat ha demostrat fortalesa per no permetre-ho»

  • El secretari d’organització del PSOE no veu necessitat que els polítics presos es penedeixin

  • El també ministre de Transport assenyala que Casado ha sigut «desautoritzat» tres vegades aquesta setmana

3
Es llegeix en minuts

El secretari d’Organització del PSOE i ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha defensat aquest diumenge els indults als líders del procés sense necessitat que hi hagi penediment.

«¿Que no hi ha penediment? ¿I això qui ho demana? Això no és un exercici de la confessió, és un Estat de Dret. Si ho tornen a fer, l’Estat de Dret ha demostrat fortalesa per no permetre-ho una vegada i per descomptat per no permetre-ho la segona», ha sentenciat, en un acte del PSOE centrat en el municipalisme.

Així mateix, ha assegurat que el que el molesta al Partit Popular és que els indults els faci el PSOE en l’exercici de Govern, una cosa que, segons el seu parer, no poden assumir.

«Crec que no és que els indults per si mateix a ells els molesti, no té sentit quan ells en un dia van fer mil tres-cents i escaig indults, que l’hauríem de tenir al calendari com el Dia Mundial de l’Indult», ha ironitzat.

La legalitat

En la mateixa línia, Ábalos ha afirmat que la dreta «no ha entès el principi de la legalitat, que és la funció de la pena»: «Ens queden espècimens del segle XV, XVI, de l’edat de pedra. La pena és la inserció social i a això han d’anar encaminades totes les mesures de sanció».

En concret, el secretari d’Organització del PSOE ha fet referència a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha acusat de «desconèixer les funcions d’un Monarca constitucional». «Quan ho repeteix diverses vegades, ignorància i atreviment van units. Diu que és una Administració menor perquè no vol assumir cap responsabilitat», ha dit.

Així mateix, ha destacat la «molt mala setmana» que ha tingut el president del Partit Popular, Pablo Casado, ja que ha sigut «desautoritzat pels seus, desautoritzat per Europa i desautoritzat per la societat civil».

La protesta

En aquest sentit, Ábalos ha recordat que Casado va començar la setmana «desautoritzat pels seus» diumenge passat en la manifestació de la plaça de Colón contra els indults: «Casado no es va atrevir a entrar a la plaça, si tu no t’atreveixes a entrar on són els teus, si tens por que t’esbronquin, que t’anomenin dreteta covard, alguna cosa falla allà».

«Quan un comença a tenir por de la resposta de la gent es va empetitint, va preferir quedar-se a les vores de la concentració. Les concentracions de la plaça de Colón són de la ultradreta i per al que s’acosti els trituren», ha remarcat.

No obstant, Ábalos ha remarcat que el president de Vox, Santiago Abascal, «ha de ser un ‘Rambo’» perquè, a diferència de Casado, «no li va costar gens arribar al centre de la plaça», pel que ha ressaltat que «l’habilitat per desenvolupar-se entre les masses entre un i un altre són notòries». «L’anterior foto és una foto de la que cada vegada queden menys personatges, en aquesta no hi ha hagut ni foto no sigui que li vagin caient els personatges», ha fet broma.

Europa

Notícies relacionades

Posteriorment, segons ha explicat el socialista, Casado va ser «desautoritzat per Europa». «En això sí que ha treballat Casado, en que no aconseguíssim els Fons d’Europa, que ens els intervinguessin. Sempre el que li va bé a Espanya li va malament al PP», ha criticat.

Finalment, el ministre ha incidit que el líder popular també ha sigut «desautoritzat per la societat» aquesta setmana quan, en el context dels indults, el president de l’Organització Patronal va dir que «tot el que sigui normalitzar, benvingut».