Consell nacional del PSC

Iceta defensa els indults per «utilitat pública» i reivindica la «tercera via» en el conflicte català

  • Illa afirma que la mesura de gràcia és un «accelerador» d’un «nou temps» contra els «empitjoradors»

  • El cap de l’oposició al Parlament avisa l’independentisme de les conseqüències de noves il·legalitats

2
Es llegeix en minuts

El ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, ha defensat els indults als presos independentistes per «utilitat pública». Iceta ha cridat el PSC, en el consell nacional del partit, a «convèncer» els qui «no veuen clar» concedir aquesta mesura de gràcia, i per això ha esgrimit que es mira d’aconseguir «el retorn de la política i fer possible el diàleg» amb una mirada cap endavant, en què ha defensat una «tercera via» en la qüestió catalana, contra l’«immobilisme» i la «ruptura». D’altra banda, l’exministre Salvador Illa ha afirmat que la mesura de gràcia és un «accelerador» d’un nou temps de concòrdia, però ha advertit que hi haurà resposta si es torna a vulnerar la legalitat.

Iceta ha remarcat els conceptes d’humanisme, el perdó i la concòrdia, i ha assegurat que el PSC tenia «raó» quan advertia contra les vies unilaterals, que portarien «al desastre». «Estem més interessats –ha afegit– a assenyalar camins de futur que en fer interpretacions retrospectives del que va passar».

Per això ha argumentat la necessitat dels indults: «La nostra obligació és servir la utilitat pública, perquè ho són, perquè són mesures que dirigides a persones concretes projecten beneficis al conjunt de la societat, per això són d’utilitat pública».

Sense citar explícitament el federalisme, Iceta ha reivindicat les posicions més federalitzadores del PSOE: «L’agenda pel retrobament, la declaració i acords de Granada, la declaració de Barcelona, la idea claríssima que hem de trobar una solució que no impliqui ni immobilisme ni ruptura, la tercera via que avui troba nous partidaris».

«Un temps nou»

D’altra banda, el líder del partit en el Parlament i cap de l’oposició al Govern, Salvador Illa, ha reivindicat l’ideari socialdemòcrata i la «unitat civil» del poble català que defensa, sosté, el seu partit, contra la «derrota de la via de la discòrdia, dels empitjoradors», ha afirmat, en relació amb la manifestació de la plaça de Colón de Madrid contra els indults. També ha censurat que el president Pere Aragonès i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, «es posen de perfil» en vista de la visita d’un president estranger, per la qual cosa «necessitem una mica més de coratge polític». «S’obre un temps nou», ha dit Illa en el seu discurs davant els quadros del partit. Per això ha agraït els pronunciaments empresarials i eclesiàstics. «S’obre un nou temps i els indults són un accelerador, no són una esmena a cap sentència, no són una victòria ni derrota de ningú, són un gest d’afirmació de l’estat de dret, de magnanimitat, de generositat, d’impuls a la concòrdia, d’intel·ligència i valentia política», segons ha afirmat el dirigent socialista i exministre.

Taula de diàleg a Catalunya

Notícies relacionades

Illa ha afegit que «ja sabem què passarà» si l’independentisme es torna a saltar la llei. I ha reclamat que «el diàleg neix coix si no neix a Catalunya, volem un diàleg de Catalunya cap endins, Catalunya és plural, tots som igualment catalans». Illa ha demanat un diàleg liderat per Aragonès que arrenqui abans de la recuperació de la taula de diàleg del Govern amb el Govern.

«¿Per a què dimonis serveix el PP?

En la seva intervenció, Iceta també ha carregat contra el PP en comparació amb els autoelogis reiterats sobre la gestió del Govern en relació amb la pandèmia. «Si no es pot comptar amb el PP en una lluita contra la pandèmia, ni per aconseguir fons europeus, per impulsar la concòrdia ¿de què dimonis serveix el PP?», ha dit.