El laberint català

Les patronals apuntalen els indults davant el ‘no’ de Casado

La CEOE i Foment fan picades d’ullet a l’estratègia del Govern amb els líders independentistes

El president del PP afirma que el perdó als presos del procés provocarà «frustració»

Les patronals apuntalen els indults davant el ‘no’ de Casado

JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Així que s’acosta la concessió dels indults als líders independentistes presos, a l’estratègia apaivagadora del Govern respecte a Catalunya li sorgeixen inesperats aliats. Aquest dijous ha sigut un dia crucial en aquest camí: des d’organitzacions tan poc subversives com les patronals, entitats empresarials o l’Església catòlica van emergir mostres de recolzament al perdó als condemnats. Mentre això passava, Pablo Casado solemnitzava a Barcelona el rebuig del PP als indults, que creu que només portaran «frustració». Els populars mantenen la posició al costat de Ciutadans i Vox després de la manifestació de la plaça de Colón de la setmana passada, però Pedro Sánchez accelera: el president del Govern explicarà els seus plans per al «retrobament» dilluns a la capital catalana.

Si dimecres el president del Cercle ja va manifestar el recolzament als indults de l’entitat que dirigeix, aquest dijous va ser la principal patronal espanyola, la CEOE, qui es va pronunciar al respecte. El seu president, Antonio Garamendi, va dir a TVE que, si els indults ajuden que «les coses es normalitzin, benvinguts siguin». Davant l’enrenou que van provocar les seves paraules, després va matisar que la seva organització no té cap opinió al respecte, però també que les mesures de gràcia estan recollides a la Constitució.

Més clara va ser fins i tot la principal patronal catalana, Foment del Treball. El seu president, Josep Sánchez Llibre, va celebrar primer que Oriol Junqueras beneís els indults fa uns dies i qüestionés la via unilateral a la independència, per afegir després: «Hem d’aprofundir en aquesta posició i plantejar elements per possibilitar que el Govern català i el Govern central normalitzin les seves relacions, i si un d’aquests elements són els indults és un mecanisme amb què estem d’acord».

El Cercle, epicentre polític

Sánchez Llibre va pronunciar aquestes paraules en la reunió anual del Cercle d’Economia. Les circumstàncies han volgut que aquesta trobada s’hagi convertit en el centre de l’escenari polític espanyol aquesta setmana. En una Espanya que enfila el camí de la recuperació econòmica després de la crisi del coronavirus, i amb el Govern disposat a obrir una nova etapa en el contenciós català, tots els protagonistes del moment s’han pronunciat en les jornades de l’entitat. I ho continuaran fent, perquè el president Sánchez intervé aquest divendres en la clausura, que serà un aperitiu del seu acte de dilluns al Liceu.

Sobre el paper, el principal interès polític de la jornada d’aquest dijous a Barcelona estava en la intervenció de Pablo Casado. I el líder del PP va confirmar la rotunda oposició del seu partit ques’indulti els presos independentistes. Segons la seva opinió, els indults només portaran «frustració», i creu que Sánchez només hi recorre per «mantenir-se en el poder».

El líder del PP va saber des del principi que intervenia en una plaça difícil. El vicepresident del Cercle, Jordi Gual, va insistir quan presentava Casado que l’entitat és a favor dels indults i va dir que no són «concessions vergonyoses» sinó «l’inici d’un diàleg, del qual en algun moment poden sortir solucions que encarrilin el conflicte».

El president del PP, que la setmana passada es va manifestar a la plaça de Colón contra els indults, també va ser clar. «Jo estimo Catalunya, mai li faré res en contra. Vull que Catalunya recuperi la prosperitat. Vull que no hi hagi més confrontació al carrer, però no fent cessions, que només portaran frustració. I dins la llei, perquè no hi ha democràcia sense llei», ha dit.

Per resumir la posició dels populars, Casado ha dit que Catalunya «no té un problema de democràcia, sinó de compliment de la llei», i que, si es parla de convivència i concòrdia per justificar els indults, «la sublimació de la concòrdia va ser la Constitució», que, ha recordat, va tenir «dos pares catalans».

També va remarcar que els líders independentistes empresonats no han mostrat «penediment» i «amenacen amb la reincidència». A més, va posar en dubte que el president del Govern faci servir els indults per «convicció», perquè Casado creu que Sánchez actua mogut per una «estratègia per mantenir-se més temps en el poder». «No és un judici de valor, és simple hemeroteca. Fa dos anys, de forma solemne, deia el contrari», va dir.

El PP topa amb l’Església

Notícies relacionades

Malgrat la renuència d’alguns valors populars a participar en la manifestació de Colón, el PP continua creient que ha de desmuntar «la trampa dels indults». Fonts del partit creuen que això va ser el que va fer aquest dijous el seu líder a Barcelona, quan va insistir en la importància d’ocupar-se dels «problemes reals dels catalans».

Però a Casado li va arribar poc després una altra rèplica des d’un lloc inopinat: la posició del líder del PP topa amb l’Església, almenys amb la catalana. Els bisbes de les deu diòcesis de Catalunya es van pronunciar a favor del diàleg i «les mesures de gràcia» per resoldre «totes les situacions de conflicte». Entre aquests hi ha l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que també és el president de la Conferència Episcopal Espanyola.