INVESTIGACIÓ JUDICIAL

La xarxa d’aranya de l’exconseller Xavier Vendrell

  • L’exdirigent d’ERC va intermediar en negocis molt variats i va utilitzar les seves influències en el Govern i l’empresariat

Xavier Vendrell, tras declarar el pasado octubre en la Ciutat de la Justícia.

Xavier Vendrell, tras declarar el pasado octubre en la Ciutat de la Justícia. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Bon dia, Miquel. Soc Xavier Vendrell. No sé si n’estàs assabentat, però estic col·laborant amb el tema de la situació creada a les residències de gent gran arran de la Covid». Aquest és un missatge de l’exconseller d’ERC recollit en un informe remès al jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que investiga el cas Voloh, i que descriu com el polític va teixir una xarxa d’aranya d’influències amb alts càrrecs de la Generalitat, entre ells Damià Calvet, de Junts, i d’altres administracions o empresaris. La seva mediació inclou sectors dispars: geriàtrics, mines, abocadors o centres comercials i d’oci... Aquesta actuació es barreja amb els seus negocis particulars i la seva militància independentista.

L’institut armat destaca entre els negocis de Vendrell la seva relació amb una persona amb el que seria desenvolupant algun tipus de ‘software’ basat en criptomonedes. L’exconseller també es va mostrar interessat en les mines de Cardona, on Lluís Recoder, exalcalde de Sant Cugat del Vallès i exconseller de Territori, és l’advocat de l’empresa explotadora. Segons la Guàrdia Civil, pel que sembla es pretenia instal·lar un abocador nuclear en aquesta localitat, tot i que no comptaven amb l’autorització de l’Ajuntament.

Per això Vendrell va voler parlar amb els responsables del Govern. Amb Calvet va parlar sobre l’estat d’unes converses sobre els negocis de l’empresari Joan Griñó: «Bon dia, conseller. Griñó em demana si has tingut ocasió de parlar, amb qui correspongui, del tema de les plantes».

Fins a la Moncloa

D’altra banda, sempre segons aquest informe, l’exdirigent d’ERC va intercedir davant Miquel Pueyo, alcalde de Lleida, per desencallar el projecte de Torres Salses, on l’empresa Eurofund pretén construir un centre comercial. L’escrit detalla que l’exconseller Felip Puig «va pressionar» Vendrell perquè convencés el regidor de la capital del Segrià.

Notícies relacionades

Un altre dels sondejats per Vendrell va ser l’expresident de la CEOE Joan Rosell. El novembre de 2018, li va escriure: «Si poguéssim desencallar la visita a la Moncloa em faries un gran favor. Per a mi és important per diferents temes». Rosell li va respondre: «Pedro Sánchez a Foment 20 des. Oportunitat per fer reunió! Anem parlant».

L’exconseller republicà va demanar a l’empresari Joan Font, propietari del Grup Bon Preu, que es postulés per presidir la Cambra de Barcelona en lloc de Joan Canadell: «Crec que no ajudarà a la imatge dels independentistes. No és seriós».