Veredicte del jurat popular

El jurat declara culpable el pare pel doble assassinat de Godella

  • La mare dels nens és considerada inimputable pel seu trastorn mental

El jurat declara culpable el pare pel doble assassinat de Godella

DANI TORTAJADA

3
Es llegeix en minuts

Culpables de matar els seus dos fills a cops a Godella el març del 2019. Impulsats per les seves creences i idees misticoreligioses, previ bany purificador de les seves ànimes, els dos acusats van acabar amb la vida de l’Ixchel, de cinc mesos, i l’Amiel, de tres anys i mig, sense donar-los cap possibilitat de defensa. Així ho han declarat provat els membres del jurat popular després de trobar culpables com a autors de les morts dels menors tant Gabriel Salvador C. A. com María G. M. En el cas de la mare aprecien que no és responsable dels seus actes a causa de la malaltia mental que té.

En el moment de cometre els fets l’acusada tenia una esquizofrènia de tipus paranoide, en fase de brot agut, que anul·lava completament les bases psicològiques de la seva imputabilitat, és a dir, no era conscient del que feia.

Els acusats tenien i compartien creences misticoreligioses que havien après i interioritzat durant la seva relació, algunes relacionades amb la cultura maia, en la qual estava molt interessat Salvador a causa dels seus antecedents familiars mexicans. D’aquesta manera, assumien tècniques terapèutiques com la regressió i creien en la purificació de les ànimes mitjançant banys d’aigua o en el seu renaixement després de la mort dels cossos. Aquestes creences, inicialment professades pel pare dels nens, van anar a poc a poc sent assumides per María G. M., segons ha declarat provat el jurat.

Els membres del tribunal popular consideren que els acusats, impulsats per aquestes creences i idees, van prendre la determinació, «que el Gabriel li va inculcar a la María», que l’única manera de protegir els fills del setge del qual eren objecte – per part d’una suposada secta que els perseguia– era, després d’un bany purificador de les seves ànimes, «acabar amb les seves vides i enviar-los al més enllà perquè posteriorment poguessin reviure».

Així, entre les 22.00 hores del 13 de març del 2019 i les quatre de la matinada de l’endemà, quan els dos progenitors eren a la casa de camp de Godella amb els seus fills, «actuant de comú acord en execució del pla establert, fent i deixant fer l’un a l’altre», com així va indicar el fiscal al seu informe, tots dos van agafar els nens i després de banyar-los a la piscina de la casa per tal de purificar-los, els van clavar multitud de violents cops, fonamentalment a la zona del cap, bé colpejant -los amb un objecte contundent o clavant-los forts cops al cap contra el terra.

Com a conseqüència de la brutal agressió executada pels acusats, els dos menors van patir traumatisme cranioencefàlic amb múltiples fractures cranials i lesions encefàliques que van produir un efecte depressor sobre els centres neurològics vitals que regulen les funcions respiratòria i cardíaca, cosa que va provocar la mort de tots dos. Després d’acabar amb la vida dels seus propis fills tots dos van procedir a enterrar els cossos dels menors en diferents llocs pròxims a la parcel·la on vivien, de forma il·legal.

Petició de 50 anys de presó

El Ministeri Fiscal, una vegada reconeguts com a provats pel jurat tots els fets exposats al seu informe, ha mantingut la petició de 50 anys de presó per al pare dels nens per dos delictes d’assassinat amb la circumstància agreujant de parentiu. Per a la mare se sol·licita l’absolució per un eximent complet de trastorn mental i que se li imposi una mesura d’internament de 25 anys.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la defensa de Salvador, exercida pel lletrat Arturo Peris, ha manifestat la intenció de recórrer la sentència tot just conèixer el veredicte del jurat i fins i tot abans que el magistrat la redacti, lloc on es concretaran les penes. Així mateix, la lletrada Luisa Ramón, que exerceix la defensa de la mare dels nens, ha sol·licitat que la mesura que se li imposi no sigui superior a set anys d’internament i que es compleixi en un centre psiquiàtric adequat per al seu tractament on la família ja li ha trobat plaça.

El jurat ha emès el seu veredicte de culpabilitat contra els dos acusats, que no ha sigut per unanimitat en els punts clau sobre la seva participació en les morts dels nens, fonamentant la seva decisió tant en les proves testificals, els informes psiquiàtrics, la inspecció ocular de la Guàrdia Civil, els informes d’autòpsia, les proves documentals i les mateixes declaracions dels acusats. Així mateix els membres del jurat s’han mostrat contraris a una revisió de la pena i a la possibilitat d’indult tant d’un com de l’altre.