La nova legislatura

Els comuns demanen per carta a Aragonès que es vegi amb els partits catalans abans que amb el Govern

Albiach secunda Illa i sol·licita al president que tingui en compte les seves propostes per a la taula de diàleg

Sol·licita que de la negociació surti una proposta que els catalans puguin votar en referèndum

Jéssica Albiach y Pere Aragonès, en el Parlament.

Jéssica Albiach y Pere Aragonès, en el Parlament. / EUROPA PRESS / David Zorrakino

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els comuns han fet front comú amb el PSC aquest dimarts per demanar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que convoqui una taula de partits catalans per recollir propostes i portar-les a la taula de diàleg amb el Govern.

La presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha enviat una carta a Aragonès per demanar-li una trobada conjunta immediata. «Em poso en contacte amb vostè per sol·licitar la posada en marxa de la taula catalana de partits amb la màxima celeritat possible per fer una reunió prèvia a la reunió de la taula de diàleg entre el Govern de la Generalitat i el Govern de l’Estat», comença la missiva.

Després de demanar a Aragonès que aquesta sigui «la legislatura del diàleg» i remarcar que «l’actual correlació de forces, tant en el Parlament com en el Congrés» permet la recerca de «grans acords» que permetin «avançar», Albiach detalla quines són, segons la seva opinió, les matèries principals que hauria d’abordar la taula entre el Govern i la Generalitat.

Cinc propostes

Són cinc «grans consensos de país»: el d’«acabar amb la judicialització del conflicte polític», el de reconèixer la «realitat nacional catalana» (proposen que sigui mitjançant la reforma de la Constitució), el de la «millora de l’autogovern», el del «nou model de finançament» i el d’«un nou acord ratificat pel poble de Catalunya».

Notícies relacionades

«La ciutadania de Catalunya és l’única de l’Estat que es regeix per una norma d’autogovern que no ha sigut votada per ella mateixa», diu amb referència a aquest últim punt i en al·lusió a la modificació de l’Estatut pel Tribunal Constitucional. «Fa falta que els dos governs acordin seguir els procediments legislatius i polítics necessaris per encaixar aquestes demandes polítiques a la taula de diàleg i en un nou acord polític que permeti la seva validació en referèndum», afegeix Albiach.

Malgrat la insistència d’Albiach i del PSC de Salvador Illa, no sembla que Aragonès tingui intenció de reunir de forma imminent els partits catalans de forma conjunta. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha afirmat després de la reunió de l’Executiu català que el president trucarà a tots els líders parlamentaris «per agendar una trobada», però serien reunions individuals.