Tribuna a La Sexta

Junqueras recolza els indults com «gestos que poden alleujar el conflicte»

  • El líder d’ERC insta el Govern central a negociar l’amnistia i un referèndum a l’escocesa com a solució

BARCELONA 21/05/2021  Política.  Pleno de investidura de Pere Aragones como nuevo president de la Generalitat En la foto Oriol Junqueras llega al Parlament Foto Ferran Nadeu

BARCELONA 21/05/2021 Política. Pleno de investidura de Pere Aragones como nuevo president de la Generalitat En la foto Oriol Junqueras llega al Parlament Foto Ferran Nadeu / Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts

Davant la proximitat de la decisió del Govern sobre els indults als presos del procés, el president d’ERC, Oriol Junqueras, reconeix que les concessions d’aquestes mesures de gràcia són «gestos que poden alleujar el conflicte, pal·liar el dolor de la repressió i el sofriment de la societat catalana», tot i que insisteix que l’única solució legítima és una amnistia que beneficiï la resta de les 3.000 persones que pateixen causes judicials.

En una tribuna remesa a La Sexta i titulada ‘Mirando al futuro’, el líder republicà admet que «qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte ajuda a poder recórrer aquest camí», però adverteix que la sortida passa per «acabar amb la persecució judicial». «És el moment que el Govern espanyol demostri el seu compromís amb la reconciliació, el diàleg, i la negociació, mirant al futur», emplaça l’Executiu de Pedro Sánchez.

Referèndum acordat

Notícies relacionades

L’altra gran reivindicació de Junqueras és un referèndum pactat amb l’Estat, inspirat en la via escocesa: «És l’opció que genera més garanties i reconeixement internacional immediat. Perquè sabem que altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l’objectiu a assolir». D’aquesta manera, es mostra contrari a tornar a vies unilaterals i fa autocrítica sobre la DUI del 2017: «Aquesta via no va ser entesa com a plenament legítima per una part de la societat, també de la catalana».

En la línia que porta defensant Esquerra els últims anys, Junqueras defensa la necessitat que l’independentisme ampliï els seus recolzaments: «Necessitem ser més; una majoria incontestable, plural i transversal, que demostri que governa bé i per a tothom, i que posi al centre de l’agenda la resolució del conflicte polític existent per vies democràtiques».

Carta íntegra d’Oriol Junqueras a La Sexta