Junts a Foment

Sánchez i Aragonès solemnitzen el començament del diàleg entre governs

  • El president promet «valentia» i buscar el «retrobament» després que Junqueras assumís els indults i qüestionés la via unilateral

  • El cap de la Generalitat reconeix els «passos endavant» de l’Executiu central i afirma que buscar una solució al conflicte és «una obligació»

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pedro Sánchez i Pere Aragonès van solemnitzar aquest dilluns l’obertura del diàleg entre el Govern i la Generalitat. El president del Govern i el de la Generalitat van coincidir per primera vegada des de la investidura del president, el 21 de maig passat. Durant un acte a la seu de Foment de Treball a Barcelona, amb motiu del 250è aniversari de la patronal, tots dos van remarcar les virtuts de la negociació i el pacte, van afirmar que s’ha de tancar una etapa marcada per la tensió i l’enfrontament i es van prodigar gestos d’afecte. Sánchez va aprofitar, a més, l’acte per respondre al transcendental article d’Oriol Junqueras publicat aquest dilluns, en el qual aprova els indults i qüestiona la via unilateral cap a la independència, i que va servir com un pròleg molt valorat pel Govern per a l’oficialització del desglaç.

Sánchez no va citar el líder d’ERC en el seu discurs, però es va referir a ell de manera inequívoca. El president del Govern va defensar en diverses ocasions la importància del diàleg per posar fi a l’etapa de «crisi i conflicte» que segons la seva opinió es va obrir amb l’escalada independentista. Un diàleg que està disposat a portar endavant malgrat l’enrenou que ha generat en l’oposició. «Tinguem valentia i exemplaritat. Ens hi juguem el futur, que vindrà de bracet del retrobament, no en tinc cap dubte. No podem fallar. Apostem per la concòrdia i pel retrobament i posem-nos a treballar. Sens dubte, el Govern d’Espanya així ho farà», va dir.

Document

«Ha arribat el moment de fer passos que ens permetin d’una vegada avançar: amb decisió, amb serenitat i amb sentit de la justícia, buscant en tot moment el benefici del conjunt de la ciutadania per sobre de la petitesa dels interessos partidistes o dels càlculs electorals», ha afegit, en una clara al·lusió als indults.

No a la revenja, sí a les «solucions»

En la mateixa línia, Sánchez va afirmar que és «el moment de trobar solució» a aquests «problemes» que llasten la convivència. I, en un missatge dirigit tant als independentistes com a la dreta espanyola –que ja ha organitzat una manifestació de protesta contra els indults– va demanar «deixar de banda la dialèctica inútil ‘dels uns i els altres’» i «buscar un nou ‘nosaltres’». «Canviem les amenaces per propostes, vinguin d’on vinguin. I no busquem justificacions o revenges, sinó solucions: amb pragmatisme, amb honestedat i amb sentit comú. Aquest nou ‘nosaltres’ serà el nostre èxit més gran com a societat», ha afegit.

El president de la Generalitat va ser fins i tot més clar en la seva intervenció. En un discurs també dirigit a defensar el diàleg amb el Govern –tot i que sense oblidar, com tampoc ho fa Junqueras en el seu article, que els objectius d’ERC són l’amnistia i l’autodeterminació–, Aragonès ha felicitat el Govern pel que interpreta com un canvi d’actitud respecte al problema català. «Vull reconèixer que s’han fet passos endavant, i és important. Mai s’havia reconegut la necessitat d’abordar un conflicte», va dir.

El president va explicar també que, tot i que els dos governs parteixen de posicions diferents, «totes s’han de respectar, i que el diàleg és «una oportunitat, però sobretot una obligació». «Serà extraordinàriament difícil, però s’ha de donar pas a la resolució d’aquest conflicte, s’ha de superar el bloqueig i avançar de nou. El Govern defensarà les seves propostes i el Govern les seves, però la responsabilitat de tots és iniciar un camí per trobar solucions», va afegir.

«Estimat Pere»

Sánchez i Aragonès es van saludar de manera carinyosa –amb el puny, com marca el protocol pandèmic– quan van coincidir a l’auditori. I ho van tornar a fer quan van concloure els seus discursos. Quan va començar el seu parlament, el president del Govern va distingir el president de la Generalitat per sobre de la resta d’autoritats dirigint-se a ell com a «estimat Pere».

Sánchez, que considera molt important el pas fet per Junqueras, va iniciar fa unes setmanes el desglaç amb la Generalitat després de diversos anys de tensió. D’una banda, donant impuls a la taula de diàleg entre tots dos Executius; de l’altra temptejant els indults als líders presos de l’1-O. Fins ara, cap dirigent independentista del pes de Junqueras s’havia pronunciat tan clarament a favor d’una mesura de gràcia que el sobiranisme menys procliu a l’acord desdenya. L’article del president d’ERC suposa un aval clar a la via del diàleg.

Notícies relacionades

La d’aquest dilluns és la primera visita de Sánchez a Catalunya després de la investidura d’Aragonès, i arriba tres dies després que tots dos parlessin per telèfon durant uns 40 minuts, divendres passat. En aquesta conversa, van acordar tornar a veure’s personalment al llarg del mes de juny en una trobada que encara no té data. Sí que s’ha confirmat que serà a la Moncloa. 

«Presidents, dialoguin»

Durant l’acte, que ha servit també per guardonar Javier Godó, editor de ‘La Vanguardia’, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, s’ha dirigit directament a Sánchez i Aragonès. Sánchez Llibre ha dit que la presència conjunta de tots dos «dona un missatge molt potent de tranquil·litat i normalitat a la societat catalana i espanyola». «És molt necessari que torni la normalitat política. Vostès tenen una gran responsabilitat, i els instruments necessaris. Tant de bo aquesta trobada sigui l’inici de la solució. Els animo que aprofundeixin al màxim. President Sánchez, president Aragonès, dialoguin, no es cansin de dialogar perquè Espanya ho necessita», ha conclòs.