La nova legislatura

Alícia Romero, dona forta del Govern a l’ombra de Salvador Illa

Aquest diumenge el PSC presenta el seu Executiu alternatiu al de Pere Aragonès

La primera proposta serà arribar a grans pactes sobre pandèmia, fons europeus, TV-3 i llei electoral

Alícia Romero, dona forta del Govern a l’ombra de Salvador Illa
2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alícia Romero està adquirint cada vegada més pes a l’estructura del PSC. Després que Salvador Illa la nomenés portaveu del partit en el Parlament, aquest diumenge li confia una de les tasques que tindrà més rellevància per als socialistes en la legislatura que s’obre: ser el seu número dos en el Govern a l’ombra.

Aquest diumenge el PSC presenta amb tota la fatxenderia el seu «Executiu alternatiu» a l’independentista. És la fórmula, inspirada tant en la tradició britànica com en el Govern a l’ombra que ja va posar en marxa Pasqual Maragall després de les eleccions del 1999, que ha escollit Illa perquè els catalans apreciïn com actuaria un Govern socialista en vista de cada situació del dia a dia.

A la llista de membres, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, destaca Romero com a dona forta en una llista composta exclusivament per diputats socialistes. Cada un tindrà la comesa d’exercir el marcatge individual a un conseller determinat, tot i que els departaments dels que s’ocuparan no coincideixen al 100% amb els del Govern de Pere Aragonès.

Romero s’ocuparà del seguiment d’Economia, Hisenda i Societat del Coneixement, a més de ser la portaveu de l’Executiu a l’ombra. En els primers dies de la legislatura Illa ha posat l’accent en l’àmbit social, així que altres àrees primordials del seu equip estaran ocupades per Assumpta Escarp (Salut), Raúl Moreno (Afers Socials i Infància), Gemma Lienas (Igualtat), Esther Niubó (Educació i Formació Professional) o Pol Gibert (Treball). També destaca l’exconseller d’Interior, que ocuparà la ‘cartera’ de Seguretat i Convivència, a l’ombra de l’actual conseller Joan Ignasi Elena.

Una cartera més que Aragonès

Completen la llista Jordi Terrades (Infraestructures, Territori i Vivenda), Òscar Ordeig (Indústria, Empresa, Comerç, Turisme i Agenda Digital), Rosa M. Ibarra (Món Agrari, Pesca, Alimentació i Repte Demogràfic), Sílvia Paneque (Transició Ecològica), Rocío García (Cultura), Rubén Viñuales (Justícia), Marta Moreta (Món Local, Funció Pública i Esports) i David Pérez (Transparència, Govern Obert i Mitjans Audiovisuals). En total, un Govern a l’ombra amb 15 àrees, una més que el d’Aragonès, sota el comandament de Salvador Illa.

El «Govern alternatiu» es reunirà cada 15 dies, i, ajudat per un «consell tècnic» format també per diputats socialistes, aprovarà «compromisos» que es faran públics a la web del PSC, i d’aquests es derivaran projectes i propostes. A més, l’equip d’Illa farà trimestralment «visites al territori d’un o dos dies» per conèixer de primera mà les preocupacions d’aquesta zona.

Notícies relacionades

Les quatre primeres propostes d’aquest fòrum socialista també representaran la intenció d’Illa d’encapçalar una oposició «contundent», però també «constructiva», amb mà estesa en les prioritats socials. En aquest sentit, l’Executiu a l’ombra posarà sobre la taula un pacte per la pandèmia, un altre sobre els fons europeus, un altre per a la renovació dels alts càrrecs designats pel Parlament i l’«acord pel pluralisme», que abastarà tant els mitjans públics de comunicació com el compromís d’elaborar una llei electoral de Catalunya.

L’aposta alternativa d’Illa també es materialitza al lloc que ha triat per presentar el seu Govern a l’ombra. Es tracta del Palau Requesens, una joia gòtica situada a pocs metres del Palau de la Generalitat, que acull una galeria de catalans il·lustres.