La xacra de la corrupció

Anticorrupció detalla al jutge les línies mestres del finançament il·legal del PP de Madrid

  • La fiscalia recorre la decisió del jutge García-Castellón de dividir la causa per no perjudicar la investigació

zentauroepp38171005 aguirre170424182359

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Fiscalia Anticorrupció no comparteix el criteri del jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón de separar de la peça en què investiga el presumpte finançament il·legal del PP de Madrid el relatiu a l’Institut Madrileny de Desenvolupament (Imade) i al Mercat Puerta de Toledo, perquè considera que està íntimament relacionada amb la trama que va permetre que el partit que va portar a la presidència madrilenya Esperanza Aguirre, Ignacio González i Cristina Cifuentes anés dopat a les eleccions autonòmiques del 2007 i el 2011, així com a les generals del 2008.

En sengles escrits, als que ha tingut accés EL PERIÓDICO, Anticorrupció fa «una valoració global dels fets instruïts» per oposar-se a l’obertura d’una peça separada amb el que va declarar l’exalcalde de Majadahonda i expresident del Mercat Puerta de Toledo, Guillermo Ortega, i que es torni a imputar Cifuentes, al no veure prou indicis que afavorís l’empresari Arturo Fernández per les seves donacions a la Fundació per al Desenvolupament Econòmic i Social (Fundescam) amb el servei de cafeteria de l’Assemblea de Madrid.

Saltar-se el màxim

Anticorrupció explica que la llei electoral imposa un import màxim de despesa electoral pel nombre d’habitants. En les eleccions del 2007 era de 2.763.764 euros i en les del 2011, de 3.229.342, quantitat que com la declarada al Tribunal de Comptes per qui era el gerent del partit, Beltrán Gutiérrez, «era molt inferior a la realment incorreguda, ja que des del comitè de campanya del partit es van autoritzar despeses electorals que no van ser declarades, ni es van pagar a través del compte de campanya».

El PP va comptar per això amb «empresaris afins que, portant a terme el servei, posteriorment ho facturessin sota altres conceptes». Ricardo Vázquez només amb la seva empresa Back RVS va fer actes de campanya per 907.146 euros. Óscar Sánchez amb Formasect va declarar a Hisenda vendes a la fundació del partit Fundescam per 240.000 euros que, en realitat, obeïen al pagament de 90.000 euros a Publimetro, també de 90.000 a Pelis Peculiars i de 60.000 a Back RVS.

Horacio Mercado, que va començar a treballar amb el PP de Madrid el 2003, va prestar serveis electorals al partit amb Over Marketing per 88.708 euros, que no van ser facturats. Segons Anticorrupció, el seu treball a la ràdio, la premsa i en cartells es van pagar amb factures emeses a empreses constructores adjudicatàries de contractes en què s’incloïa una clàusula de l’1% per a publicitat. Va cobrar 14.587.984 euros de l’Administració.

Fundescam

Els fons per poder nodrir el compte del PP madrileny s’obtenien a través de les donacions que els empresaris feien a Fundescam. El 2007 va rebre 741.561 euros, dels quals 173.098 provenien d’una subvenció de la Comunitat de Madrid. Entre les aportacions «especials» hi va haver els 60.000 euros aportats per l’empresa d’Arturo Fernández i els 100.000 de la Confederació d’Empresaris de Madrid, de què era vicepresident.

Notícies relacionades

Els fiscals han trobat factures pagades per Fundescam per cursos o seminaris mai fets, que «obeïen a treballs professionals relacionats amb la campanya electoral, tal com consta en la relació de factures aprovades» que Gutiérrez tenia registrades en un full d’Excel dins la carpeta ‘Campanya 2007’, un document que el ministeri públic posa en relació amb l’agenda Moleskine en què qui era secretari general del PP, Francisco Granados, feia constar les entrades i sortides d’efectiu. El partit tenia, afirmen, una caixa b nombrosa amb aportacions d’empresaris que optaven a adjudicacions.

Gutiérrez també comptava amb l’arxiu electrònic «Dia a dia», en què hi ha apunts que «permeten explicar parcialment les despeses i pagaments reals». Es constata que «van ser pagats un total de 6.628.265 euros, dels quals 2.380.646 es van pagar des del compte de funcionament del Partit Popular de Madrid; 114.405, des del compte de Fundescam; 1.636.000 van ser pagaments en efectiu de la caixa b i 2.986.624 des del compte electoral», explica el fiscal de les eleccions del 2011.