El jutge encarrega que els Mossos investiguin si el Govern va prevaricar amb les vacunes a la Policia

2
Es llegeix en minuts

Un jutge de Barcelona ha encarregat als Mossos d’Esquadra que investiguin si la Generalitat va prevaricar al no vacunar els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya amb el mateix percentatge que a la policia autonòmica fins que l’abril passat l’hi va ordenar la justícia. Així ho ha acordat el titular del jutjat d’instrucció número 17 de Barcelona en una interlocutòria, avançada per ‘El Mundo’ i al qual ha tingut accés Efe, en el qual acorda incoar diligències prèvies arran de la denúncia contra la Generalitat interposada pel sindicat de la Policia Nacional JUPOL i l’associació de la Guàrdia Civil JUCIL, pels delictes de prevaricació i contra el dret dels treballadors.

A més d’encarregar la investigació als Mossos, el jutge també ha decidit remetre la denúncia de JUPOL i JUCIL a la Fiscalia perquè sol·liciti les diligències que estimi oportunes per determinar si la Generalitat va incórrer en algun delicte en el procés de vacunació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar el 27 d’abril passat a la Generalitat que «sense cap excusa» garantís «immediatament i sense dilacions» la vacunació als agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya, perquè en deu dies arribés a la mateixa proporció que en els Mossos, com finalment va acabar passant.

La secció tercera de la sala contenciosa administrativa del TSJC va apressar la Generalitat a l’estimar la mesura cautelar sol·licitada per JUPOL i JUCIL perquè la Conselleria de Salut, llavors liderada per la republicana Alba Vergés, comencés a vacunar contra la Covid de forma immediata i generalitzada els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya.

L’alt tribunal català va apreciar llavors una «aparença de discriminació» en perjudici dels funcionaris de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en el procés de vacunació contra el coronavirus a Catalunya.

Per al TSJC, eren «eloqüents» les dades aportades per la Generalitat en aquest procés, que la Conselleria de Salut va detallar que el 22 d’abril estaven vacunats a Catalunya el 80,3% dels efectius dels Mossos d’Esquadra, el 79,1% de la Guàrdia Urbana de Barcelona, el 71,2% de les policies locals, el 9,9% de la Policia Nacional i el 6,3% de la Guàrdia Civil.

De fet, la Fiscalia Superior de Catalunya havia instat el TSJC a ordenar la represa de la vacunació dels policies nacionals i guàrdies civils que exerceixen en aquesta comunitat, al considerar que patien una «clara i injustificada situació de discriminació» respecte als Mossos.

En un informe remès al TSJC, la Fiscalia va recolzar la petició de JUPOL i JUCIL perquè es dictessin mesures cautelars que ordenessin a la Generalitat prosseguir amb la vacunació dels agents d’aquests cossos.

JUPOL i JUCIL van denunciar que s’havia frenat el procés de vacunació de policies nacionals i guàrdies civils a Catalunya, a diferència del de Mossos d’Esquadra i Bombers, fet que al seu parer vulnerava el dret fonamental «a la igualtat i la no-discriminació».

Notícies relacionades

Segons va sostenir llavors la Fiscalia, de ser certs els fets al·legats per JUPOL i JUCIL, «s’hauria causat –o s’estaria causant– a més d’un patent incompliment normatiu, una clara i injustificada situació de discriminació per part de l’administració sanitària catalana».

La Generalitat va acatar l’ordre del TSJC i el 8 de maig ja havia vacunat més de 3.700 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya, equiparant la seva situació a la dels Mossos d’Esquadra.