Sánchez no convocarà el debat de l’estat de la nació abans de l’agost

  • L’Executiu deixarà aquesta sessió parlamentària per quan la vacunació estigui avançada; els fons europeus, a punt d’arribar; s’hagi difuminat l’eufòria del PP després de la victòria d’Ayuso, i la incògnita dels indults s’hagi aclarit

Sánchez no convocarà el debat de l’estat de la nació abans de l’agost
1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

A les 24 hores que el PP guanyés les eleccions a la Comunitat de Madrid, Pablo Casado va exigir a Pedro Sánchez que convoqués el debat de l’estat de la nació. El líder dels conservadors volia un llarg cara a cara amb el cap de l’Executiu per aprofitar l’oxigen que ha suposat per a ell la victòria d’Isabel Díaz Ayuso. No obstant, l’última paraula de si es convoca o no correspon al Govern i Sánchez, segons fonts del grup parlamentari socialista, no té pensat fer-ho abans de les vacances d’estiu. «El president no ha deixat de comparèixer al Congrés l’últim any per la pandèmia. Hi ha hagut molts debats ja», assenyalen aquestes fonts.

Notícies relacionades

La Moncloa considera que una sessió extraordinària així, en la qual s’analitza durant hores la política realitzada pel Govern i els grups poden sotmetre a votació les seves resolucions amb mandats a l’Executiu, li serà més propici si se celebra cap a finals d’any, amb el calendari de vacunació més avançat, els diners dels fons europeus a punt d’arribar i amb l’eufòria del PP per Ayuso més difuminada. A més, aquest ajornament també permetrà a Sánchez no haver d’abordar la possible concessió dels indults als presos independentistes.

Sense debat des del 2015

Des dels anys 80, per una norma no escrita, el debat de l’estat de la nació ha tingut una regularitat anual, amb l’excepció del 2012 perquè hi havia hagut generals el novembre del 2011. No obstant, ara no se celebra des del febrer del 2015, amb Mariano Rajoy de president i Sánchez de líder de l’oposició. Després, amb les successives i múltiples eleccions (el 2015, el 2016 i el 2019), la moció de censura (2018) i l’esclat de la pandèmia (2020) els caps de l’Executiu, primer Rajoy i després el mateix Sánchez, van decidir no convocar-lo.