El problema de la vivenda

Aragonès encarregarà un nou protocol sobre desnonaments que involucri jutges

  • El president vol «una nova manera de funcionar» que eviti situacions com la del Bloc Llavors

2
Es llegeix en minuts

El nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts que encarregarà un nou protocol d’actuació davant el problema dels desnonaments, que involucri en la solució també l’Administració de Justícia. En declaracions a Catalunya Ràdio, Aragonès s’ha referit al desallotjament d’un pis situat al Bloc Llavors, al número 38 del carrer Lleida de Barcelona, que s’ha dut a terme aquest matí per ordre del jutjat d’instrucció número 54 de Barcelona.

Diputats de la CUP han intentat impedir a primera línia el desnonament, que els Mossos d’Esquadra han executat per ordre judicial, en un tens dispositiu en què els concentrats han llançat pintura als antiavalots de la Brimo, que han utilitzat la força per assegurar la zona.

Aragonès, que aquest dilluns va prendre possessió com a president de la Generalitat, ha explicat que «un dels primers encàrrecs» que farà als nous consellers d’Interior, Vivenda i Justícia serà «elaborar un nou protocol». Aquest protocol haurà de plantejar «una nova manera de funcionar en aquests casos, per poder evitar situacions com la que s’està vivint avui per ordre de l’autoritat judicial».

Segons ha precisat, en el cas del desnonament del carrer Lleida, «l’ordre d’intervenció de la Brimo és molt concreta, feta pel jutge directament, que entra a dir quins són els equips especialitzats del cos de Mossos d’Esquadra que han d’intervenir». «No havíem vist abans que precisessin tant», ha destacat Aragonès, que ha atribuït a una «ordre directa del jutge» la decisió d’enviar específicament els antiavalots a aquest desnonament.

Notícies relacionades

Segons Aragonès, «serà imprescindible que al nou protocol de desnonaments hi involucrem també l’Administració de Justícia». Aragonès ha demanat «uns dies» de marge «per començar a implementar les noves maneres de fer», tenint en compte que el nou conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, prendrà possessió del seu càrrec aquest dimecres.

A causa de la «crisi social» i la «capacitat legislativa limitada» de la Generalitat en aquest assumpte, el president ha pronosticat que aquest tipus de situacions «probablement continuaran en els pròxims mesos».