Al Poble Sec

El desallotjament de tres activistes del Poble Sec complica l’estrena d’Aragonès

  • La protesta dels activistes, que ha comptat amb el recolzament presencial de la CUP, ha acabat en una ocupació de la seu d’ERC

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un desnonament judicial de tres activistes al carrer de Lleida del barri de Poble Sec de Barcelona ha acabat motivant l’ocupació de la seu d’ERC al carrer de Calàbria, el dia que estrenava mandat el president Pere Aragonès. En la primera línia de la protesta pel desnonament, a més, hi havia quatre destacats membres de la CUP –Eulàlia Reguant, Carles Riera, Dolors Sabater i Xavier Pellicer–, soci del Govern d’Aragonès, personificant una acció que obre fissures en el pacte entre la formació anticapitalista i ERC el primer dia. Almenys, quan el desnonament ha acabat i la protesta s’ha dirigit a la seu política de Calàbria, els representants de la CUP han abandonat la mobilització.

És a dir, malgrat que la CUP ha donat suport a una protesta del Sindicat Habitatge Raval, al qual pertanyien els tres activistes desallotjats aquest dimarts d’un dels pisos del Bloc Llavors –al carrer de Lleida, número 38–, i aquesta mobilització incloïa llançar pintura, ous i farina contra els antiavalots dels Mossos i ocupar en paral·lel la seu d’ERC, la delegació anticapitalista s’ha desvinculat de la marxa quan aquesta s’ha dirigit a la seu ocupada de la formació independentista.

L’ocupació de la seu política de Calàbria s’ha allargat unes dues hores i no ha generat incidents rellevants, malgrat que treballadors d’ERC no han pogut entrar al seu lloc de treball i que els Mossos han desplegat un important dispositiu que ha tallat el trànsit per impedir que la manifestació desplaçada des del Poble Sec s’unís amb els activistes que ja estaven dins del local. A les 11.00 hores, les cinquanta persones que havien entrat per la força a la seu han sortit pel seu propi peu i han sigut rebuts amb aplaudiments pels activistes que els esperaven a l’altra banda del cordó policial.

Entre aquests hi havia Axel Altadill, un dels tres membres del Sindicat Habitatge Raval que han sigut desallotjats aquest dimarts de matinada. En declaracions als mitjans, minuts després que finalitzés l’ocupació de la seu d’ERC, Altadill ha acusat Aragonès de mostrar amb aquest desnonament la seva veritable «política de vivenda» i d’estar al servei del Tribunal Constitucional en lloc d’estar del costat del Parlament de Catalunya. El primer matí del primer dia de Govern d’Aragonès ha sigut mogut.

El desnonament del carrer Lleida

Un important dispositiu policial s’ha desplegat des de primera hora d’aquest dimarts al conegut com Bloc Llavors, al Poble Sec de Barcelona, al carrer Lleida, número 38, on estava previst un desnonament aquest matí. En el lloc s’han concentrat un centenar de persones que han intentat evitar el desnonament, cosa que no ha sigut possible. Des de primera hora s’han viscut moments de tensió i s’ha produït almenys una càrrega per part dels agents antiavalots.

Agents dels Mossos han acudit al lloc a requeriment del Jutjat d’Instrucció número 54 per donar recolzament a la comitiva judicial encarregada del desallotjament. Des de les 04.30 hores de la matinada, al lloc ja hi havia persones concentrades amb l’objectiu de bloquejar els accessos de la finca i entorpir l’acció judicial.

Cap a les 06.00 hores, els Mossos han fixat un perímetre de seguretat per garantir l’actuació judicial. Ha sigut llavors quan s’han viscut moments de tensió entre els concentrats i els agents. Aquests han realitzat diversos avisos als manifestants perquè s’apartessin de l’entrada de l’edifici. Com que els concentrats han fet cas omís, els Mossos han començat a treure’ls un a un per aclarir l’accés.

Notícies relacionades

No obstant, segons fonts policials, els concentrats colpejaven els vidres de la porta de l’edifici amb el risc que es trenqués. Des de l’interior del bloc, a més, els manifestants han llançat objectes i pintura contra la línia policial. Finalment, els Mossos han hagut de trencar el pany de la porta per accedir a l’interior de la vivenda. A dins no hi havia ningú. La comitiva judicial ha pogut entregar l’immoble al representant legal de la propietat.

La reacció d’Aragonès

Sobre el desnonament s’ha pronunciat el president, Pere Aragonès, que ha assenyalat que el que ha passat aquest matí demostra que «hi ha molta feina per fer». «Hi ha molta feina per fer en la defensa de drets com demostra el que està passant aquest matí al barri del Poble Sec amb un nou desnonament», ha explicat a Catalunya Ràdio. I ha afegit: «He parlat fa una estona amb la diputada de la CUP, Dolors Sabater, i li he dit que era una ordre molt específica de la BRIMO. És evident que les imatges d’avui han de revertir».

Temes:

Desnonaments