Compareixença després del Consell de Ministres

El Govern resoldrà els indults «vetllant per l’interès d’Espanya»

El Govern resoldrà els indults «vetllant per l’interès d’Espanya»

EUROPA PRESS / CEZARO DE LUCA

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern es guiarà per l’«interès general» a l’hora de decidir sobre els indults els 12 penats del procés. És a dir, que primarà el vessant polític, en quina mesura pot ajudar l’objectiu que diu perseguir, el «retrobament» entre Catalunya i la resta d’Espanya i entre els mateixos catalans. Aquesta meta del «retrobament» també estarà present a la segona reunió de la taula de diàleg, encara sense data, però que l’Executiu vol activar quan ho sol·liciti formalment el nou Govern. Cita que, en bona lògica, anirà precedida d’una entrevista entre el president i Pere Aragonès, tal com aquest va apuntar dilluns.

Notícies relacionades

El Gabinet de coalició s’até a la màxima de la prudència per a un tema extraordinàriament delicat per la legislatura i que pot acabar de trencar per complet els ponts amb l’oposició. La portaveu, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres –que va presidir la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, per l’assistència de Pedro Sánchez al Consell Europeu extraordinari a Brussel·les– va evitar donar massa detalls de les intencions de l’Executiu tot just un dia després de la presa de possessió del nou president i a les portes que el Tribunal Suprem emeti el seu informe preceptiu, tot i que no vinculant sobre els 12 condemnats del procés. Dictamen que previsiblement serà negatiu, com ho va ser el de la Fiscalia.

No obstant, Montero sí que va donar alguna pista de què valorarà el Govern quan li toqui prendre la decisió. A la pregunta directa de si assumirà el cost polític d’atorgar la mesura de gràcia fins i tot amb dos informes negatius, la portaveu va respondre que l’Executiu «sempre vetllarà per l’interès general, i no hi ha res per comentar perquè no hi ha cap decisió adoptada ja que encara no ha arribat la documentació corresponent [del Suprem] perquè el Govern, serenament, la pugui analitzar». La titular d’Hisenda va assenyalar que, «quan arribi el moment oportú», es comunicarà l’acordat pel Consell de Ministres amb «els motius» que ho hagin sustentat, «siguin en el sentit que siguin». «Però sempre farem el que considerem que és millor per a l’interès d’Espanya, complint la legalitat vigent, i amb totes les garanties», va acabar.