Acte de presa de possessió al Pati dels tarongers

Aragonès: «Comença a caminar una Generalitat nova»

  • El nou president posa l’accent en els drets socials, la via republicana i la «transformació» del Govern

  • Aragonès convida representants de serveis públics a una presa de possessió oposada a la de Torra

  • Iceta saluda Jordi Cuixart i Jordi Sànchez al Pati dels Tarongers

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Aquesta vegada sí, el nou president de la Generalitat ha pres possessió del càrrec en un acte amb tota la solemnitat, posant-se la medalla distintiva del càrrec, i amb presència de representants de les institucions, entre ells quals el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, i els dirigents independentistes Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que han saludat el ministre i han pogut acudir a l’acte gràcies a un permís penitenciari, com el líder d’ERC, Oriol Junqueras, per comprovar com Pere Aragonès traçava un discurs amb un missatge únic i reiterat: nova etapa. Nova etapa de la Generalitat en què les picades d’ullet més notables han sigut per a la necessitat d’avançar en drets socials i caminar cap a la república catalana.

Aragonès ha entrat al Palau acompanyat de la seva dona i la seva filla de dos anys. A les portes del Palau, ha deixat un clavell vermell davant la llamborda que recorda Lluís Companys. Mentrestant, al carrer, manifestants pro-Palestina llançaven consignes antiisraelianes. Des de l’inici de l’acte s’ha constatat la voluntat d’ERC de donar a la presa de possessió i la presidència de Catalunya tota la pompa i solemnitat institucional. Després de passar revista als Mossos amb uniforme de gala, Aragonès ha saludat els treballadors i treballadores de serveis essencials, des de protecció civil, a la neteja d’hospitals o l’àrea de lluita contra la violència masclista dels Mossos. El president s’hi ha adreçat per «posar en valor» el seu treball.

Després d’això ha tingut un gest també de reconeixement parant-se davant els bustos dels expresidents republicans Francesc Macià i Lluís Companys. Finalment, l’acte pròpiament dit s’ha celebrat per primera vegada al Pati dels Tarongers davant unes 40 persones, entre les quals també els expresidents Artur Mas i José Montilla. En aquest acte, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha llegit la base legal per la qual Aragonès ocupa el càrrec i l’expresident Quim Torra ha imposat la medalla al dirigent republicà. Torra, en la seva presa de possessió, va eludir aquest moment per simbolitzar que la presidència efectiva corresponia a Carles Puigdemont, que aquesta vegada no ha sigut ni citat en el discurs d’Aragonès.

«Aixecar el cap i obrir una nova etapa»

El discurs del nou president ha destacat per la seva insistència en l’agenda social, verda i feminista, sense perdre de vista l’objectiu independentista. Però, abans que res, ha volgut remarcar la idea de la nova etapa. Així, després de dedicar unes paraules de reconeixement al seu predecessor, s’ha proposat «aixecar el cap i obrir una nova etapa amb tota urgència i sense dilació, desbrossar el camí, qui obre pas és qui més s’embruta; toca arremangar-nos sense por de patir rascades, ens hem d’esllomar en el dia a dia com ningú». «L’autènticament revolucionari –ha proclamat– és fer arribar la prosperitat econòmica a tothom». Tot això en una Generalitat que ha descrit amb els adjectius de «nova, inconformista, innovadora, transformadora, imaginativa, creativa, republicana i amb visió de futur». 

Reunió amb Pedro Sánchez

Notícies relacionades

Unes hores abans, en una entrevista a Rac-1, Aragonès ha revelat que ja s’ha intercanviat missatges amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, que espera trucar-lo «aquesta setmana» i que «tindria tota la lògica» que els dos presidents es veiessin abans que es reprengui la taula de diàleg. El punt de partida del seu Govern és el que «el conflicte polític només es pot resoldre amb un referèndum i amb l’amnistia».

No obstant, el nou president ha afegit que els indults serien una bona mesura. Nosaltres proposem la llei d’amnistia. No ens oposarem a cap proposta que alleugereixi el dolor dels presos i les seves famílies, al contrari. Els indults serien un pas endavant, però això no treu que hi ha una solució global que s’ha d’afrontar. Aragonès es planteja convocar el pacte nacional per l’autodeterminació i l’amnistia abans que es reprengui la taula de diàleg amb el Govern central.