La majoria del Congrés recolza Sánchez amb els indults

  • Els socis del Govern defensen concedir la mesura de gràcia per superar les fractures de la societat catalana

  • PP, Vox i Cs rebutgen l’ús polític d’aquesta eina i insisteixen que ho recorreran davant la justícia

La majoria del Congrés recolza Sánchez amb els indults

Zipi / EFE

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez compta amb el suport de la majoria del Congrés per concedir els indults als líders de l’1-O. Els partit que van tirar endavant la investidura del president del Govern han defensat aquest dimarts que l’Executiu faci ús de la mesura de gràcia amb els polítics catalans presos per «donar una via de solució al conflicte». El debat, a més, és si els indults han de ser totals o parcials. Referent a això, els socis del Govern de coalició han apostat per permetre que els presos puguin tornar a la política tot i que insisteixin que ho tornarien a fer.

Amb el Tribunal Suprem finalitzant el seu informe sobre els indults dels condemnats pel procés i el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va demanar «naturalitzar» aquesta mesura, ERC, PNB, Junts, PDeCat, EH Bildu, Més País i Compromís han reclamat al Govern un pas valent per reconduir el conflicte català mitjançant el diàleg. En total, 190 diputats –comptant amb els del PSOE i els d’Unides Podem– dels 350 que componen el Congrés recolzarien la concessió dels indults.

El portaveu del PDeCat, Ferrán Bel, ha sigut un dels primers en aplaudir la determinació de l’Executiu, tot i que ha deixat clar que la solució «òptima» seria una llei d’amnistia. «També som realistes en la mesura que si la llei d’amnistia no és possible, és millor un indult que la inactivitat», ha sentenciat. «L’indult no el valoraríem negativament, no és el que desitgem però és millor que aquesta situació injusta», ha reiterat a continuació. La seva homòloga a Junts, Miriam Nogueras, també ha assenyalat la necessitat d’una llei d’amnistia i ha deixat clar que els presos catalans no demanaran perdó pel que van fer per rebre l’indult: «No es demana permís per exercir els drets».

»Fer pedagogia»

Segons l’opinió d’Aitor Esteban (PNB), «la ciutadania en general l’entendrà molt millor que el que està demostrant la classe política». Esteban creu que cal fer «pedagogia» i no política de driblatge curt. Segons el seu parer, si es vol donar una via de solució a la qüestió catalana, el primer pas és que els dirigents empresonats surtin de la presó. Pel que fa a si el Govern ha d’indultar-los de manera completa i que els afectats deixin d’estar inhabilitats de manera absoluta per ocupar càrrec públic, Esteban ha contestat que els presos ja estan fent política ara, «fins i tot dins de presó» i malgrat aquesta condemna. «¿Algú pensa que no estan en la política [Oriol] Junqueras, [Jordi] Sànchez? I [Jordi] Turull i [Josep] Rull. A veure, clar que hi són. Són un referent per a les forces catalanes», ha continuat.

El líder de Més País, Íñigo Errejón, ha recolzat també que es concedeixi els indults als polítics catalans presos amb l’objectiu d’«encarrilar» una solució al conflicte polític a Catalunya. «Pensem que la solució del problema és més important que el càstig a persones que han vulnerat, com ells mateixos reconeixen, articles del Codi Penal però ho han fet de manera pacífica», ha remarcat a la roda de premsa al Congrés. A més, ha assenyalat que mantenir la inhabilitació perquè ocupin un càrrec polític suposaria una «anomalia» que «no contribueix en res al diàleg».

Notícies relacionades

Igual que Errejón, la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurúa, ha assenyalat que els líders del procés «mai haurien d’haver sigut inhabilitats perquè això va suposar un «càstig» per a tots els seus votants. A més, s’ha dirigit a Sánchez per recordar-li que «la qüestió catalana ha de ser resolta i anar més enllà del tema dels indults» perquè una gran part de Catalunya aposta per la independència.

L’oposició

En contra s’ha mostrat el PP, Vox i Cs. Els conservadors ja van avisar dilluns passat que, en cas de concedir-se, els recorreran el Tribunal Suprem. Aquest dimarts, el seu portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, ho ha qualificat d’una «burla a la democràcia» i un pagament a «cobrament a destinació» de l’Executiu. Per part seva, el partit ultra ha amenaçat de convocar protestes i mobilitzacions, a més de recórrer-los davant la Justícia. «No podem tolerar que els que se saltin la llei se sentin impunes», ha dit el seu portaveu, Iván Espinosa de los Monteros. Finalment, el dirigent taronja Edmundo Bal ha denunciat que «l’indult existeix per a altres coses [...]. No per al que vol Pedro Sánchez, per pagar els favors a ERC».

Temes:

Indults