DEBAT D’INVESTIDURA

Els comuns carreguen contra els canvis de rumb d’Aragonès

«El Govern progressista arribarà més aviat que tard», augura Albiach

Jéssica Albiach y Pere Aragonès, en el Parlament.

Jéssica Albiach y Pere Aragonès, en el Parlament. / EUROPA PRESS / David Zorrakino

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els comuns van protagonitzar fa una setmana una negociació fugaç amb ERC. Amb prou feines va durar quatre dies, perquè Pere Aragonès es va desdir de la seva intenció de voler governar en solitari i va buscar finalment el pacte amb JxCat. La líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha criticat aquest divendres els canvis de rumb del futur president, i ha afirmat que «més aviat que tard arribarà el Govern progressista», al marge dels postconvergents.

Imbuïda d’aquesta ruptura de les negociacions exprés, el to d’Albiach ha sigut més dur que de costum. «Primer volen un Govern en solitari, després, no, i no expliquen aquest canvi d’opinió», ha recordat a Aragonès. I després que el candidat acusés els comuns de fer un discurs «pirotècnic», Albiach li ha replicat: «Per a pirotècnia la seva compareixença del 8 de maig». Aquell dia, el futur president va anunciar que trencava les negociacions amb JxCat, amb qui pactava només una setmana després.

Notícies relacionades

La líder parlamentària dels comuns ha insistit que el nou Govenr no suposa, al contrari del que diu Aragonès, un «canvi d’etapa», sinó que només és un «canvi de cromos» amb JxCat. «Aquest Govern ja el va donar per enterrat Quim Torra el gener del 2020. I Joan Tardà ja parlava el 2021 de l’“esgotament evident” d’una “fórmula ja superada”. És la pròrroga d’un Govern zombi», ha resumit.

Albiach ha remarcat que hi havia altres opcions, perquè «les eleccions van donar diverses majories». «Podríem tenir una majoria progressista. Arribava la possibilitat d’un canvi», ha insistit. Però ha culpat que es frustrés aquesta opció tant a la falta de valor d’ERC per desenganxar-se de JxCat com a l’actitud del PSC, que es va dedicar a «posar els seus vots en una vitrina per exhibir-los com un trofeu, en comptes de posar-los per treballar».