Sessió de control al Congrés
Díaz al PP: «No deixin caure Espanya per després recuperar-la vostès»
La vicepresidenta tercera recupera la lapidària frase amb què Montoro va pressionar Oramas perquè no recolzés el decret de retallades de Zapatero de 2010. Li demana que recolzi l’Executiu i treballi «pel bé comú»
García Egea estableix el paral·lelisme entre l’ocàs de Zapatero i anuncia el de Sánchez: el Govern pateix «tant desgast» perquè «governa contra la gent»
Hi va haver una sentència lapidària que va llançar Cristóbal Montoro el 2010 a Ana Oramas, la diputada de Coalició Canària: «Que caigui Espanya, que ja l’aixecarem nosaltres». Els populars volien que el paquet de retallades impulsat pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, obligat per Brussel·les per evitar el rescat a Espanya, s’estavellés al Congrés i van pressionar els grups de l’oposició perquè no li donessin suport. Buscaven l’enfonsament de l’Executiu perquè intuïen, com va acabar passant, que arribarien al poder en les següents eleccions generals. Al final, el president va aconseguir la convalidació del decret llei per un sol vot. Aquella frase la va relatar dos anys més tard Oramas i Montoro, ja ministre d’Hisenda, la va reconèixer. Des d’aquell moment, ha emergit en el debat públic de manera recurrent.
També aquest dimecres, en una sessió de control a l’Executiu que el PP va voler convertir en un ‘revival’ d’aquell 2010, intentant equiparar aquell any amb el 2021. Perquè llavors va ser l’ocàs de l’exlíder socialistes i ara els populars creuen que, després de l’ensorrament del PSOE a Madrid el 4-M, s’acosta el final de l’era de Pedro Sánchez. «Se li està posant cara de Zapatero», va arribar a etzibar Pablo Casado al cap de l’Executiu. Després, el seu escuder, número dos, Teodoro García Egea, va prosseguir amb el paral·lelisme en la seva pregunta a la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz: «Avui és l’aniversari de la retallada més gran de la història de la democràcia, aprovada per un Govern socialista. La història es repeteix», va assenyalar, recordant que Sánchez, diputat nacional el 2010, va donar suport a aquest paquet de retallades que incloïa la congelació de les pensions i la baixada del sou dels funcionaris. «Aquell dia va ser el principi del final de Zapatero com el 4-M serà el principi del final de Pedro Sánchez», va deixar anar Egea. El Govern va intentar durant el matí donar la volta a aquests vaticinis. Per això Díaz va recuperar aquella sentència de Montoro en la seva resposta al secretari general dels populars: «Li dono un consell. Abandonin aquest aforisme que recorda Espanya, no deixin caure Espanya per després intentar recuperar-la vostès. Recolzin el Govern d’Espanya i treballin pel bé comú».
García Egea va remarcar que si l’Executiu, «el més radical d’Europa», pateix «tant desgast» és perquè «governa contra la gent», per les xifres d’atur –de nou va assenyalar que hi ha sis milions d’aturats, quan segons l’última EPA són 3,6 milions, un 15,98%– i la «descomunal pujada d’impostos» –Hisenda ha deixat la reforma fiscal per quan es refermi la recuperació–. «Volen apujar els impostos perquè vostès puguin continuar sent rics», perquè PSOE i Unides Podem lideren l’Executiu «més car de la història», sense una «sola retallada de despesa supèrflua». «Els espanyols no volen almoina, volen ocupació, cosa que el Govern no els dona. Els espanyols no esperen res del Govern. Saben que la seva política econòmica és l’estat d’alarma permanent», va remarcar García Egea.
Notícies relacionadesDíaz li va replicar que els ciutadans sí que «tenen memòria» i recorden els «divendres negres» de l’època en què governava Mariano Rajoy, «amb retallades a les pensions, en les prestacions d’atur, amb desnonaments, sofriment i dolor», amb una «taxa d’atur històrica» (el 26,94% i 6,27 milions d’aturats en el primer trimestre de 2013), amb un 56% d’atur juvenil. Mentre que amb el PP a la Moncloa es van destruir «3,3 milions de llocs de treball», va sostenir, en el dia d’avui «queden tan sols 200.000 llocs de treball per recuperar el nivell en la situació anterior a la pandèmia». «I el seu partit se n’hauria d’alegrar», li va dir a Egea.
I com que el número dos de Casado li va citar l’ocorregut a Madrid fa poc més d’una setmana, la vicepresidenta va donar algunes xifres de l’«escut social sense precedents» que va desplegar el Govern de coalició en la comunitat –«610.000 persones en erto, 190.000 autònoms sense protecció»–, mentre que el PP no ha sigut capaç d’aprovar un pressupost regional des que Isabel Díaz Ayuso va arribar a la Puerta del Sol. «¿Sap què dirien si governés l’esquerra?», es va preguntar, abans de recuperar aquella sentència de Montoro de 2010 i demanar el PP que doni suport a l’Executiu i treballi «pel bé comú».
Eleccions Madrid 2021 Coalició Canària Unides Podem José Luis Rodríguez Zapatero Pablo Casado Cristóbal Montoro Congrés PP - Partit Popular PSOE Govern Pedro Sánchez Yolanda Díaz Pérez Isabel Díaz Ayuso Teodoro García Egea Ángel Gabilondo
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
-
Ofert per
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti
- El trasllat dels bombers de l’Eixample perd suports