La repetició a Catalunya cotitza a l’alça al Congrés

  • L’embolic d’ERC i Junts monopolitza els grupets del pati de la Cambra baixa una vegada superat el procés madrileny

La repetició a Catalunya cotitza a l’alça al Congrés
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Madrid, per raons sanitàries greus i per aquesta versió nacionalista ‘cañí’ d’Isabel Díaz Ayuso, ha viscut uns mesos com a protagonista de l’actualitat que no era normal. El procés madrileny es va imposar al procés català, que viu hores baixes amb ERC i Junts adaptant-se a la seva nova realitat: un, traient-se complexos, i l’altre assumint que ja no és el partit hegemònic d’abans. Aquest dimecres, no obstant, la tradició s’ha imposat i la política catalana s’ha tornat a convertir en el principal tema de conversa als grupets amb els membres del Govern. Sempre en fonts, sense noms ni cognoms.

Les prediccions estan de moda i, si fos per les converses d’aquest matí, el titular seria que l’Executiu de Pedro Sánchez compta que és bastant probable que les eleccions catalanes es repeteixin al juliol. Una persona amb una alta responsabilitat al Gabinet lamenta que Laura Borràs (Junts), la presidenta del Parlament, hagi descartat proposar Salvador Illa (PSC), el més votat el 14 de febrer, per intentar la seva investidura. L’«antecedent d’Inés Arrimadas» (Cs), que es va negar a fer el pas quan l’hi van proposar com la força més votada el 2017, no pot suposar un llast per a Illa, es revolta. Aquesta veu interpreta que els últims moviments i declaracions de republicans i postconvergents mostren que s’encaminen cap a la repetició de les eleccions i ha mostrat la seva alegria per sentir Gabriel Rufián (ERC) a l’escó referir-se a Junts com a «independentisme català de dretes». Fins i tot Pedro Sánchez, en el seu cara a cara amb Pablo Casado, ha enumerat les parades de la nòria electoral: cinc crides a les urnes el 2019; dos, el 2020, i dos, per ara, ha apuntat, aquest any.

Notícies relacionades

Un altre ministre que coneix bé Illa assegura que el candidat socialista no té por de la repetició, perquè creu que l’electorat «premiaria» el PSC i es «mobilitzaria encara més». «No acabo d’entendre per què a Junts li podria interessar la repetició electoral, però fa anys que desisteixo d’entendre tot el que passa a Catalunya», ha continuat. «Els episodis d’aquests dies han demostrat que no se suporten i no comparteixen el que es deia fa temps ‘el full de ruta independentista’», ha assenyalat. Aquest polític, no obstant, creu que malgrat la promesa d’ERC de «no acordar res» amb el PSC pot trucar ‘in extremis’ a Illa per demanar-li l’abstenció de quatre dels seus diputats en la investidura de Pere Aragonès. «Si ens ho demanessin, caldria considerar-ho, és clar», ha respost a la premsa. Tampoc ha descartat la possibilitat, amb pocs números per ara, que Illa pogués presidir un Govern i comptés amb membres d’ERC com a consellers. «De tot cal parlar-ne en la vida», ha sospirat.

«Quan Junts falta a la seva paraula i assegura que no facilitarà a Aragonès la presidència el missatge que envia és clar: eleccions», ha afirmat un assessor de la Moncloa. Queden dues setmanes per resoldre-ho, que poden semblar mesos. Hi ha qui recordava al pati del Congrés la velocitat en què es va acabar gestant la investidura de Carles Puigdemont, quan la CUP va vetar Artur Mas: en unes hores, el delfí de Jordi Pujol va fer un pas enrere perquè el seu partit retingués la presidència i evitar la repetició electoral. El debat es va organitzar en menys de 24 hores.