El laberint català

JxCat diu que encara «és possible» un acord amb ERC per governar junts

Jordi Sànchez s’obre a cedir vots per investir Aragonès si finalment no hi ha acord

Jordi Sànchez.

Jordi Sànchez. / EFE / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts per Catalunya acusa el cop, però no dona la batalla per perduda. Aquest dissabte el secretari general del partit, Jordi Sànchez, ha mostrat la seva sorpresa després que Pere Aragonès hagi anunciat que ERC vol formar un Govern en solitari al veure inviable un acord amb JxCat. Ha afirmat que queda temps per negociar –fins al 26 de maig no es convocarien automàticament unes noves eleccions–, i ha insistit que «encara és possible» arribar a un pacte perquè els dos partits independentistes governin junts.

En una intervenció des de la presó de Lledoners, Sànchez ha respost a ERC que el «Govern d’unitat» només depèn que tots col·laborin. «Ens ha sorprès la determinació amb què avui hem escoltat Aragonès quan ens ha comminat a cedir-li els vots i ha trencat les converses», ha afirmat. «Continuem oferint a ERC la voluntat d’arribar a acords. Falten 18 dies, no són gaires, però tenim un acord a la punta dels dits. Mantenim aquesta voluntat d’acord. Estem convençuts que és possible. No valen excuses, no és normal renunciar a la possibilitat d’un acord estratègic quan el país viu la situació que viu. Volem que l’acord arribi de manera ràpida. Hem fet propostes clares i transparents», ha dit, també.

Els esculls persisteixen

No obstant, i com ja va passar en la seva compareixença de divendres, darrere de les paraules amables van apuntar els desacords que Aragonès ha assenyalat com principals esculls per a l’obtenció d’un pacte. El secretari general de JxCat ha afirmat que no volen que el Consell per la República –una entitat amb seu a Bèlgica que presideix Carles Puigdemont– «tuteli» la Generalitat, però sí que ha demanat que es «coordinin». També ha admès desacords en el grau de coordinació que han de tenir els grups d’ERC i JxCat en el Congrés, i sobre la taula de diàleg entre l’Executiu i el Govern.

Notícies relacionades

Quant a la possibilitat que ha triat Aragonès, la que JxCat el voti ‘gratis’ en una sessió d’investidura per convertir-lo en president sense entrar en el Govern, Sànchez ha afirmat: «Pere Aragonès ens ha acceptat l’oferta de cedir-li els nostres vots. Amb la mateixa claredat que li vaig traslladar, JxCat decidirà quina serà la seva posició en funció de l’acord que s’acabi prenent amb ERC. Si ERC opta per no governar amb JxCat i aconsegueix un acord amb formacions no independentistes –amb els comuns– i la CUP, estudiarem que 4 diputats votin per posar-se a caminar l’oferta programàtica. No especularem amb les eleccions. Però exigirem serietat, transparència i lleialtat a uns principis».

Però el secretari general de JxCat tampoc ha escatimat en crítiques als seus fins ara socis. «Ens hauria agradat que aquesta contundència d’Aragonès també l’haguessin tingut amb el Govern de Pedro Sànchez. L’Estat espanyol és molt potent, i 13 diputats no són suficients per doblegar la voluntat d’un Estat. No entenem com en aquest moment és més important el pes de 83 dies [els que ha durat la negociació entre els independentistes] que de dos anys de relació amb el Govern per trencar unes converses amb JxCat», ha dit.