Eleccions a Madrid

La participació es desploma en l’«hora Covid»

No s’han disposat epis per als integrants de les meses, només pantalles facials i doble mascareta que han utilitzat tot el dia i no només davant els contagiats

La participació es desploma en l’«hora Covid»
4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Natalia F., jove infermera de l’Hospital Puerta de Hierro de Madrid, es posava «impermeables del xinès» per protegir-se quan, en la primera fase de la pandèmia, no tenien ella ni les seves companyes els epis contra el virus a l’àrea d'urgències. La Natalia va resistir dues onades de la pandèmia treballant a l’uci sense contagiar-se, però va agafar el virus en la tercera. O sigui, el seu record de febre i llit –«per sort sense haver d’hospitalitzar-me», diu– és recent. Per això deia la tarda d’aquest 4-M, mentre repartia mascaretes a la porta del col·legi Isabel la Católica de Madrid: «No és estrany que no vingui gaire gent. És que si estàs passant la Covid com la vaig passar jo no et queden ganes de sortir».

Potser és una de les raons per les quals la participació altíssima que s’ha mantingut al llarg de la jornada en punts clau de votació com aquest col·legi, el primer del districte 1, o sigui, el pur centre del Districte Centre de Madrid, s’hagi desplomat en l’última hora de la jornada, l’habilitada en els comicis madrilenys perquè puguin votar els positius en Covid. «L’hora Covid», com l’anomena la Natalia.

El mateix ha passat, explicava el Juan Carlos, jove compromissari del PSOE que pul·lulava entre les set meses disposades al pati d’aquest col·legi madrileny, en col·legis de Parla o Fuenlabrada, on al llarg del dia s’han acumulat un 16% i un 17% més de vots que en les autonòmiques del 2019, però que només registraven un degoteig molt més pausat que el que sol ser habitual en els últims 60 minuts abans del tancament d’urnes.

La Natalia té una opinió professional sobre que s’habiliti una hora per al vot dels malalts. Admet que hi ha un dret fonamental que és també dels pacients, però veu un risc augmentat de contagi: «El perill no és només aquí, és també en el trajecte...», advertia amb desenes de mascaretes a les mans.

Decisió íntima

I no obstant seria estrany que, després de la campanya més polaritzada i enverinada de la història electoral recent a Madrid, no s’animessin a votar els positius en Covid, sobretot si aquests comicis tenen una hora habilitada oficialment per a ells. Però cap a la una del migdia, amb les urnes plenes a un 28%, no s’havia conegut en cap dels centres sanitaris madrilenys ni una sola petició a metges o infermeres per sortir de l’hospital a votar, ni a ningú se li havia ocorregut demanar ambulàncies per a aquests trasllats.

La decisió de sortir a votar a Madrid el 4 de maig patint Covid-19 ha sigut, doncs, individual, no tramitable, i, malgrat la tensió que envolta aquestes eleccions, una elecció més pròpia dels confinats asimptomàtics que de ningú que, amb símptomes, aguanti sense ficar-se al llit. Ha sigut, en qualsevol cas, una decisió íntima. Com en la resta dels comicis celebrats en la pandèmia a Euskadi, Galícia i Catalunya, ningú estava obligat a declarar la seva condició de contagiat a l’arribar al col·legi electoral.

Per això la Carmen, estudiant asturiana de l’Escola de Belles Arts, repartia «doble ‘chupito’» de gel hidroalcohòlic als votants que acabaven d’arribar. Rere les seves dues mascaretes ha explicat a EL PERIÓDICO que si avui era a la porta del col·legi Isabel la Católica era «per aportar-hi una miqueta, no per fer-me rica», ironitzava. Randstad, l’empresa de treball temporal que la va contractar per a tasques d’auxiliar de porta, l’ha reclutat com a 1.200 ajudants més, a 11 euros l’hora en jornada de sis hores.

Notícies relacionades

I allà han estat les dues, infermera i artista, donant gel i mascaretes tota la jornada, vestides amb una armilla groga a l’espatllera de la qual es llegia un rètol que sembla una sentència: «Responsable Covid». La quadrícula de ciutat que reuneixen les set meses del Districte 1 o Centre, especialment l’àrea Justícia-Chueca, té una incidència de 608 casos per 100.000. De les més altes de Madrid

No hi ha hagut epis en l’última hora de la jornada electoral de la Comunitat de Madrid com sí que n’hi va haver a Catalunya. El que en les eleccions catalanes es va convertir en el moment dels vestits especials en els comicis madrilenys ha sigut l’hora de l’escut facial. A les 7.265 meses electorals desplegades per Madrid, tots els presidents i vocals han comptat amb doble mascareta i màscara transparent. L’ús d’aquesta última era opcional, deia el promptuari distribuït per la Junta Electoral, però en bona part dels centres de votació –a La Navata, per exemple, on va votar Pablo Iglesias, o al col·legi La Inmaculada de Chamberí, al qual va acudir Isabel Díaz Ayuso– no hi ha hagut una hora d’abaixada d’elms: els membres de les meses els tenien ja abaixats des de primera hora.