L’endimoniada investidura

ERC detecta «un canvi de tendència» a Junts i entreveu ja un pacte de Govern

  • Els republicans donen «més temps» als postconvergents i lamenten el «temps perdut»

  • Esquerra «no explorarà, de moment, un Executiu en solitari», però no ho descarta si el pacte no es concreta

ERC detecta «un canvi de tendència» a Junts i entreveu ja un pacte de Govern
1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha afirmat aquest dilluns que aquest cap de setmana, en la reunió de les parts negociadores amb Junts per Catalunya de cara a aconseguir un pacte de Govern i investidura, s’ha produït un «canvi de tendència» que permet als republicans entreveure «un pacte ben aviat». Tot això ha provocat, ha relatat la també secretària adjunta d’Esquerra, que els republicans hagin decidit donar «més temps» als convergents i, per tant, no executar l’ultimàtum fet en setmanes anteriors i que va vèncer el Primer de Maig.

Això significa que ERC no explorarà, de moment, la possibilitat de constituir un Govern en solitari, o amb la CUP, fórmula que per desig exprés d’Esquerra incloïa el vot favorable a Aragonès per part dels puigdemontistes. Aquesta opció, de fet, s’ancora en unes paraules del secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en què, si bé deixava en suspens l’entrada al Govern de la seva força, sí que garantia el recolzament en la investidura al líder extramurs d’ERC.

Límit: 26 de maig

Notícies relacionades

Aquesta no exploració del Govern en solitari, sempre segons Vilalta, no significa que es descarti del tot, sinó que s’ajorna a un futur si l’escenari de pacte dibuixat aquest cap de setmana no es concreta en fets dies abans del 26 de maig, data en què vencen els dos mesos preceptius després de la primera votació abans que es convoquin unes noves eleccions. Ha dit la portaveu que, abans de caure en una repetició electoral, el seu partit sí que formarà Govern sota l’esquema proposat al seu dia per Junts, via Sànchez. És a dir, sense els postconvergents a l’Executiu.

La número 2 extramurs d’ERC també ha assenyalat que a «aquest punt» d’entesa que s’ha arribat ja «es podria haver arribat fa setmanes», i ha lamentat que s’hagi perdut «tant temps, en una situació en què hi ha pressa. No perquè la tingui ERC, sinó que perquè el país viu una triple crisi i necessita un Executiu amb plenes funcions». La republicana ha afirmat que «seria irresponsable» portar la negociació al límit del calendari.