Camí del 4-M

La picabaralla política per les amenaces de mort a ministres es ‘cola’ a la Zarzuela

  • Podem critica que Felip VI no s’hagi pronunciat sobre les cartes amb bales

  • El PP acusa els socialistes i morats d’aprofitar els atacs per fer campanya

La picabaralla política per les amenaces de mort a ministres es ‘cola’ a la Zarzuela
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Per cinquè dia consecutiu, les amenaces de mort a diversos membres del Govern, al candidat d’Unides Podem i la directora de la Guàrdia Civil han tornat a marcar la campanya electoral madrilenya. Això sí, amb diverses diferències. La més important és l’entrada (involuntària) de nous actors de la mà de Pablo Iglesias. En un acte de campanya, el candidat d’Unides Podem va mirar d’arrossegar també fins a la ja enfangada contesa electoral madrilenya la Casa Reial. Segons va dir, ell no entén que des de la Zarzuela no s’hagi condemnat públicament les amenaces de mort que ha rebut tant ell com els ministres Fernando Grande-Marlaska i Reyes Maroto i la màxima dirigent de l’institut armat, María Gámez.

«¿Com és possible que amb amenaces de mort reals i verificades pel Ministeri de l’Interior no s’hagi produït encara una sola paraula de la Casa Reial condemnant la violència feixista?», va qüestionar l’exvicepresident de l’Executiu en un acte de campanya a Getafe. El líder morat va voler aprofitar la polèmica sorgida pel rebuig d’una part de la dreta a condemnar les cartes amb amenaces de mort i bales que van rebre ell, Grande-Marlaska i Gámez dijous passat per sumar una crítica més al rei, exercici recurrent, d’altra banda, en el guió del polític d’Unides Podem, tot i que es tracti d’una campanya autonòmica.

Potser per aquesta dificultat de conciliar un argumentari per anar a les urnes a Madrid amb el seu ideari republicà tan present en política nacional, Iglesias va acabar caient en una notable contradicció: després d’haver criticat molts mesos l’extrema dreta el fer seva la figura del rei, amb el que això comporta per a la institució (que ell i els seus rebutgen), aquest dimarts va ser ell que va identificar sense matisos els seguidors de la Monarquia amb els ultres: «Els que més criden visca el rei són els que més menyspreen la democràcia i les conquistes de la gent treballadora d’aquest país».

Fonts de la Casa del Rei no van voler fer cap comentari sobre l’assumpte i només van apuntar que Felip VI havia passat «tot el matí» amb Marlaska i Gámez en una visita a una comandància de Càceres.

Crítiques de la dreta

Després de les cartes amb bales i també la navalla remesa a la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, i les denúncies públiques dels afectats i els seus partits, el PP es va queixar aquest dimarts que s’estiguin «utilitzant» amb l’objectiu, sospita, de «mobilitzar» l’electorat d’esquerres. Per part dels populars va parlar el portaveu al Senat, Javier Maroto, polític basc que va patir l’amenaça de la banda terrorista ETA. El senador va dir que no vol «ni una amenaça més» de mort als polítics, però que, si es produeixen, han de denunciar-les davant la policia i no fer-les públiques en mítings per evitar l’efecte d’emulació. Maroto va criticar al PSOE que utilitzi l’amenaça d’«una persona esquizofrènica», amb referència a l’autor de l’enviament de la navalla a la ministra, i va lamentar que sigui el seu «únic argument en campanya». 

Aquest dimarts, després del Consell de Ministres, el Govern va entrar a iniciativa pròpia en el debat i va demanar a totes les formacions democràtiques una condemna «sense matisos» de l’ocorregut i va advertir que si el PP no rebutja el cordó sanitari a la ultradreta de Vox és perquè la necessita per governar. La portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, no va esperar al torn de preguntes: «Cap amenaça ni acte de violència farà retrocedir la nostra democràcia, cap intimidació contra ministres, alts càrrecs i responsables públics aconseguirà debilitar les profundes conviccions democràtiques que formen aquest Govern», va assegurar d’entrada.

En el PSOE contenen la respiració i tampoc tenen massa clar l’efecte que estan provocant els últims moviments de la campanya. En la cúpula són conscients que la corba que ha dibuixat la trajectòria d’Ángel Gabilondo ha sigut descendent durant setmanes, tot i que ha «millorat» en els últims dies. 

Hi ha ajudat el xoc amb Vox, el debat naufragat de la SER i les cartes d’amenaces de mort. A la cúpula continuen percebent «molt difícil» arrabassar el Govern regional al PP, tot i que creuen que hi ha opcions. El que no els encaixa, almenys per ara, és que es produeixi un ‘sorpasso’ de Més Madrid: reconeixen que Mónica García ha avançat molt entre l’electorat d’esquerres, però no tant com per avantatjar el PSOE, el terra del qual, reiteren, és sòlid.

Fins i tot a l’Ajuntament

Notícies relacionades

Aquest episodi que ha trastocat el ritme que portava la campanya de Madrid va arribar també a l’Ajuntament de la capital. El PSOE va portar al ple una moció d’urgència per condemnar l’enviament de bales a Iglesias, Grande-Marlaska i Gámez, però els regidors dels grups de Cs i Vox han abandonat la sala per considerar que l’esquerra no ho ha fet quan hi ha hagut actes violents contra els seus dos partits. 

El PP, Ciutadans i Vox van criticar que la moció s’hagi presentat el mateix dia en què el PSOE i Més Madrid no havien recolzat dues iniciatives també relacionades amb la violència en la política: una de la formació ultra, sustentada en el míting del partit a Vallecas el 7 d’abril passat, i una altra del partit taronja sobre ‘escraches’, com el que la vicealcaldessa, Begoña Villacís, va patir quan estava embarassada durant la campanya de les eleccions municipals del 2019.