Amenaces de mort

Les cartes amb bala es van colar al contracte «més econòmic» de Correus

  • La investigació policial, a l’espera d’un informe de traçabilitat dels sobres que encara no ha realitzat Correus

Les cartes amb bala es van colar al contracte «més econòmic» de Correus
6
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’escàner i el vigilant que van haver de detectar l’enviament de cartes amb bales estan enquadrats en un contracte de seguretat que va ser triat «per ser l’oferta més econòmica», segons figura a l’anunci oficial d’adjudicació, publicat per Correus a finals de maig del 2017. La firma INV Vigilancia, a la qual Correus ha obert un expedient, no va ser l’adjudicatària directa del servei, sinó CIS, Companyia Integral de Seguretat, sobre la qual poc després un jutjat Social va estendre una qualificació d’insolvència.

INV va comprar CIS i es va fer càrrec dels seus contractes. Malgrat que està en fase d’expansió internacional, INV no és una veterana al món de la seguretat. Va començar la seva relació amb Correus com a proveïdora del sistema de maquinària, inclosos els escàners i, fa dos anys, va muntar una divisió de vigilància. La seva primera expansió va tenir lloc a finals del 2017, per la compra a un preu simbòlic de Seguriber, firma experta a obtenir contractes públics de seguretat, propietat de la dirigent empresarial Mónica Oriol, que va fer fallida el 2017.

INV va comprar l’empresa fallida i va aconseguir els seus contractes –i també els seus deutes– el gener del 2018. Després de la compra de Seguriber, també va comprar la saragossana Companyia Integral de Seguretat CIS, a finals del 2018.

CIS va ser l’adjudicatària –«per ser l’oferta més econòmica i complir totes les condicions del Pliego», diu l’anunci oficial d’adjudicació– d’un dels 12 lots del concurs que per al període 2017-2020 va convocar Correus per valor de 77,4 milions d’euros per als «serveis de seguretat, vigilància i inspecció de correspondència 2017-2020». Concretament CIS va aconseguir el contracte de la cura a les seus operatives de Madrid i Barcelona, lot dotat amb 2.786.996,17 euros.

Reformar els protocols

Reformar els protocolsLa investigació de la Brigada d’informació de la Policia i el Servei d’Informació de la Guàrdia Civil sobre els sobres amb bales i amenaces de mort enviats al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, i l’exvicepresident del Govern, Pablo Iglesias, espera un informe de traçabilitat dels sobres que ha de realitzar Correus i que encara no ha arribat.

Si els tècnics del servei postal aconsegueixen elaborar-lo i el dossier indica a quines saques de recollida estaven els tres sobres i les àrees de procedència de cada saca abans de l’arribada de les cartes al centre de processament de Correus al barri madrileny de Vallecas –esperen fonts policials-, els investigadors del cas podran analitzar les imatges preses per càmeres de seguretat a l’entorn de bústies i oficines postals i mirar d’identificar la persona o persones que va enviar les amenaces.

Buscar el camí seguit per un enviament postal abans de la seva arribada a l’oficina de procés «és complex», afirmen fonts no oficials de Correus. La manca d’un sistema de traçabilitat automàtic ja es va posar en evidència el 2001, quan, en ocasió de les guerres del Golf, Espanya es va veure inclosa en l’amenaça d’una onada d’enviaments de cartes amb pols d’àntrax al seu interior, recorden aquestes fonts.

El que ha passat amb les cartes amb bales en aquesta ocasió, obliga Interior a analitzar els forats de seguretat postal i de paqueteria a seus oficials. L’escàner del Centre de Processament de Correus a Madrid i la forma de maneig pels vigilants no és l’únic sistema que entrarà en revisió després de l’incident de les amenaces de mort. També el sistema propi de seguretat postal d’enviaments a seus policials, militars i civils de l’Estat, que ha quedat en evidència.

Conflicte

«Una reavaluació no serà completa si no aborda el problema profund de seguretat, que és l’elecció habitual de les ofertes més barates, de vegades amb baixa temerària, a les licitacions de seguretat pública», assegura Diego Giráldez, secretari general del sindicat de Seguretat Privada d’UGT. A Correus, els vigilants culpen dels fets les seves condicions laborals.

La reacció oficial a l’arribada de cartes amb bales amenaça d’enquistar-se en un conflicte de Correus amb els seus propis vigilants privats. Fonts del col·lectiu a Madrid asseguren a EL PERIÓDICO la planificació de plantades i protestes si el treballador de seguretat privada que no va veure els sobres amb munició de fusell és acomiadat o objecte de sanció.

L’empresa estatal Correus ha obert un expedient a la societat INV Vigilancia, que exerceix el contracte de l’anomenat «servei de seguretat, vigilància i inspecció de correspondència a la seu de Madrid», que s’adjudica cada quatre anys, i que precisament en aquest 2021 toca renovar i ha sortit de nou a licitació. En una carta enviada a la firma de seguretat, la direcció de Correus demana a INV la «retirada immediata del servei» del vigilant a qui se li van passar les cartes.

El suposat error de vigilància es va cometre a mitja tarda del 19 d’abril al Centre de Tractament Automatitzat que Correus té en unes naus del districte madrileny de Vallecas. A cada escàner de revisió, els agents que serveixen a la màquina poden arribar a veure 6.000 sobres en set hores de feina, apunten fonts del col·lectiu.

Apartat

El vigilant, segons les mateixes fonts, es troba «afectat pels fets», i no havia deixat de treballar al seu lloc després de transcendir l’incident, fins que INV l’ha apartat a partir d’aquest dilluns del servei. La mitjana no implica pèrdua del salari, indiquen al seu entorn.

L’empleat, que porta diversos anys al seu lloc sense cap sanció, havia treballat abans a Correus per a Seguriber. »No és cap principiant», indiquen companys seus, i està en possessió dels coneixements d’un curs de radioscòpia per a vigilants de seguretat i accessos que l’habilita per a la seva missió. «Dubtem, en qualsevol cas, de si la màquina està perfectament actualitzada, i de si té totes les habilitacions que indicarà una auditoria de seguretat que ha demanat UGT», diu l’ugetista Diego Giráldez.

UGT, que té la majoria al comitè d’empresa d’INV, tanca files amb el treballador mentre no se substanciï la investigació oberta. «És inadmissible que s’apunti a l’empleat sense tenir en compte les condicions laborals, ni analitzar el problema profund de la manera en què es du a terme la contractació d’aquests serveis que porten més de deu anys seguint les entitats públiques, a base d’escollir sistemàticament la plica més a la baixa», lamenta Giráldez, el sindicat del qual exigeix una nova auditoria completa, en la qual no deixi d’haver-hi dades sobre la càrrega de feina que cada agent de seguretat privada té a la seu operativa de Correus a Madrid.

Reunió amb el Govern

Després que el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, s’hagi solidaritzat amb el treballador apartat qualificant d’«indecència» que les culpes recaiguin en la seva persona, el sindicat ha demanat al Govern l’obertura d’una taula que analitzi les fórmules de concessió de contractes de seguretat privada pel conjunt de les administracions. «És una taula que ha d’aportar més qualitat al servei», opina Giráldez.

Per part seva, CCOO va emetre aquest dilluns un comunicat on proposa «abordar amb rigor la recerca de solucions a la problemàtica» cristal·litzada a Correus a causa del «transvasament i externalització de l’activitat, subcontractació de determinats serveis, falta d’inversions i precarització de les condicions laborals en l’operador públic postal». 

Notícies relacionades

El sindicat demana «una revisió minuciosa» del sistema de seguretat i «dels plecs de contractació en l’adjudicació de serveis». 

La Unió Sindical Obrera, per part seva, ha rebutjat que s’utilitzi com a «cap de turc» el vigilant per tapar «una pèssima política de seguretat a Correus» i han demanat que s’aparti de la investigació al director de seguretat.