Expresidenta de la Comunitat de Madrid

Aguirre i el seu marit van vendre un Goya inèdit per cinc milions sense declarar-lo Bé d’Interès Cultural

  • Llavors presidia la Comunitat de Madrid, la institució que ha d’emprendre aquest tràmit per protegir l’obra d’art

  • El cunyat, el diplomàtic Íñigo Ramírez de Haro, va denunciar el matrimoni per estafa, blanqueig, frau i apropiació indeguda

1
Es llegeix en minuts

Esperanza Aguirre i el seu marit, Fernando Ramírez de Haro, van vendre l’any 2012 una obra de Goya sense declarar-la Bé d’Interès Cultural, amb l’objectiu de pagar menys impostos, segons informa eldiario.es. La quantitat que van percebre va ser de cinc milions d’euros. El quadro és un retrat de Valentín Belvís de Moncada i Pizarro –marquès de Villanueva del Duero i un avantpassat del marit d’Aguirre; i es guardava al palauet on viu.

Com passa amb moltes d’aquestes obres, no estava firmat, malgrat que no hi ha dubte que és un original: després de la mort del propietari –el sogre d’Aguirre– el 2010, la família va fer un peritatge que en va confirmar l’autoria. La pintura, tot i que mai s’ha exhibit en un museu espanyol, ha arribat a penjar les parets de la National Gallery de Londres, en una exposició de retrats de Goya el 2015.

Segons explica aquest rotatiu, la llei de patrimoni històric espanyol obliga a les administracions públiques que, quan apareix una obra així, se la protegeixi com a bé d’interès cultural (BIC), una competència transferida a les autonomies. No obstant, no es va fer res d’això. En el moment dels fets, Aguirre presidia la Comunitat de Madrid, Ignacio González n’era el vicepresident i conseller de Cultura i el ministre del ram era José Ignacio Wert, dins del Govern de Mariano Rajoy (PP).

Denúncia del cunyat

Notícies relacionades

Així, només quatre mesos després de la troballa, Ramírez de Haro va vendre el Goya a l’empresari Juan Miguel Villar Mir, en una compravenda que encara està en els tribunals i en què també va participar Aguirre (estan casats en guanys i el pagament va arribar a un compte de tots dos).

Precisament, el diplomàtic Íñigo Ramírez de Haro, cunyat d’Aguirre, va denunciar el matrimoni per estafa, blanqueig, frau i apropiació indeguda. Tal com explica eldiario.es, poc abans, el desembre del 2011, Aguirre va avisar la seva família política que el seu marit estava en fallida per deutes amb el Banco Santander. En concret, va explicar la situació als seus cunyats, i els va demanar poder vendre el quadro per salvar la situació econòmica. Els Ramírez de Haro van acabar acceptant i donant el vistiplau a la venda, en vista de la mala situació del matrimoni.