La xacra de la corrupció

L’empresari que Bárcenas va dir que li va entregar 60.000 euros per a Esperanza Aguirre ho nega davant el jutge

  • Afirma que mai va ser a la seu de Gánova i que no ha donat diners a partits polítics ni a fundacions

Esperanza Aguirre.

Esperanza Aguirre.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’empresari Luis Gálvez, propietari de la constructora Ploder, va negar aquest dijous davant el jutge d’instrucció del cas Púnica haver entregat 60.000 euros en metàl·lic a la seu central del PP a l’extresorer del PP Álvaro Lapuerta o al llavors gerent Luis Bárcenas, com aquest va declarar, per a la campanya electoral de l’expresidenta del PP madrileny Esperanza Aguirre.

Fonts jurídiques consultades per Europa Press assenyalen que l’empresari també ha negat haver estat alguna vegada a la seu del madrileny carrer de Génova. La seva imputació es va produir després que el 24 de febrer passat Bárcenas indiqués davant el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6, Manuel García-Castellón, que Gálvez va entregar aquestes quantitats per recolzar la campanya electoral d’Aguirre entre el 2007 i el 2008.

Gálvez –que també apareix en la comptabilitat paral·lela que portava l’extresorer del PP– ha negat que pagués comissions al PP o que realitzés donacions a partits polítics o fundacions de formacions. A més, segons les fonts, Gálvez ha explicat que a la seva constructora li adjudicaven pocs contractes amb la Comunitat de Madrid en aquella època i que sobretot realitzava treballs per al Ministeri de Medi Ambient i per a Foment.

Amb tot, l’empresari –que ha respost a preguntes del magistrat i de la Fiscalia Anticorrupció– ha assenyalat que en un moment donat sí que van començar a adjudicar-li obres a la regió, entre les quals hi havia la construcció de nous hospitals com l’Infanta Leonor, i que ja que la seva empresa no estava especialitzada en aquest tipus d’equipaments sanitaris s’havien de presentar per mitjà d’una UTE (unió temporal d’empreses).

Clàusula de l’1%

A preguntes de la Fiscalia, ha confirmat que tots els contractes que es firmaven amb la Comunitat de Madrid, cosa que ha estès també a la resta d’Espanya, anaven acompanyats d’una clàusula en la qual s’especificava que l’1% anava destinat a publicitat institucional del projecte. Així, ha indicat que, ja que era en els plecs, ells com a adjudicatària pagaven la factura però que no triaven ni la campanya de publicitat, ni l’empresa que la realitzava, ni tan sols verificaven que realment es realitzés.

Notícies relacionades

Segons la interlocutòria del jutge d’instrucció en què va imputar Esperanza Aguirre, als contractes públics de l’equip d’Aguirre es va establir aquesta clàusula «fal·laç» de l’1% per la qual s’incrementava el preu amb la finalitat de pagar unes prestacions (despeses de publicitat i informació) alienes amb la finalitat del contracte. Estimava el dany per a les arques públiques en més de cinc milions d’euros només entre el 2006 i el 2008 i la investigació mira de dilucidar si es desviaven per finançar el partit.

Ara després de la declaració de Gálvez en el marc de la peça separada número 9 de Púnica, en la qual s’indaga sobre el finançament irregular del PP madrileny, el jutge ha de decidir si, com li va exigir la Sala Penal, ha de donar per acabada una instrucció que ja s’estén des del 2014. En una interlocutòria per la qual arxivava la causa contra Indra d’aquesta mateixa setmana, ja apuntava que la investigació està «esgotada».