Campanya electoral del 4-M

Toros a Madrid: Ayuso envesteix Sánchez

  • Sanitat prepara restriccions per a espectacles a l’aire lliure com les corrides, i la presidenta madrilenya ho denuncia com a «lliberticida»

  • El PP i Vox es disputen el vot taurí madrileny, Podem cultiva l’antitaurí i el PSOE observa des de la barrera

6
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Quan Isabel Díaz Ayuso s’ha conjurat, aquest dilluns, contra «l’afany lliberticida» de Pedro Sánchez, estava parlant preventivament de les restriccions que per a espectacles a l’aire lliure discutirà aquest dimarts la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial de Sanitat. La ministra Carolina Darias podria portar una bateria de prohibicions d’esdeveniments a la intempèrie amb més de 1.000 persones si s’organitzen en localitats amb més de 250 casos de Covid per 100.000 habitants.

Queda, doncs, en l’aire la corrida benèfica goyesca que havia anunciat la presidenta madrilenya per al 2 de maig. En altres circumstàncies, l’esdeveniment no hauria superat en interès el propi dels aficionats als toros, però resulta que a Madrid les places de toros són ja camp de batalla electoral.

Per a una part dels votants, pot ser que el veritable inici de la campanya del 4-M fos el passat 17 d’abril, quan el Butlletí Oficial de la Comunitat va traduir l’anunci fet cinc dies abans per Díaz Ayuso: una corrida a Las Ventas o Vistalegre el 2 de maig. «On hi ha toros, hi ha llibertat», va proclamar ella en una entrevista a Es Radio.

En el butlletí oficial, l’anunci es va transformar en disposició de la Conselleria de Sanitat que modifica algunes normes anti-Covid. Entre les quals, el punt cinc: totes les places de toros «podran desenvolupar la seva activitat taurina sempre que el públic es mantingui assegut, amb seient preassignat i no se superi el 40% de l’aforament autoritzat, amb un límit màxim de 6.000 persones».

Ja és una cascada: aquest dilluns transcendia la previsió d’una vintena de corrides i correbous a la Comunitat només per al mes de maig. Hi haurà cartell per a 11 lluites a la plaça de Vistalegre, i dos d’estel·lars –informa Efe- a Aranjuez, amb El Juli, José María Manzanares i Paco Ureña en una de les cites i, en l’altra, davant un màxim de 3.500 espectadors, els destres Roca Rey, Daniel Luque i Morante de la Puebla.

Morante és el mateix matador que, vestit a la cordovesa, tempta una vaqueta mà a mà amb la candidata de Vox, Rocío Monasterio, en el primer vídeo electoral que ha llançat la formació d’extrema dreta. En una arena de finca, Monasterio somriu quan el vedell ataca la capa, mentre amb havà i ‘gorrilla’, observa la situació Santiago Abascal avalada –per fora, esclar– a la barrera.

Són les dues maneres amb què els partits que es disputen el vot de dretes a Madrid confronten l’anunci, no menys polaritzador, que va fer Pablo Iglesias el 8 d’abril visitant un centre de protecció animal a Rivas, feu de l’esquerra: si Podem governa, ni un euro públic per a la tauromàquia i tancament del Centre d’Assumptes Taurins de Madrid.

Acabava d’assenyalar-se l’arena com a camp de batalla. Aquell dijous havia anunciat Ayuso un acord de govern per promoure 18 festes de toros en municipis de menys de 8.000 habitants.

Pandèmia o llibertat

«A cap membre de Podem o IU en aquesta localitat li passa pel cap proposar prohibir els toros», assegura Jorge García, alcalde de Colmenar Viejo i jove dirigent del PP madrileny.

A l’ombra de la Sierra del Guadarrama, en pastures de la Conca Alta del Manzanares, el terme que governa García acull toros de set ramaderies, entre les quals els Aleas, el ferro més vell del planeta dels toros, que ja va enviar toros a una corrida el 5 de maig del 1788.

Diu l’alcalde García que els toros «no haurien de ser matèria de baralla electoral, però és que hi ha qui aprofita la pandèmia per a l’objectiu dels partits més d’esquerra, que sempre han intentat esborrar del mapa aquesta tradició cultural, històrica i espanyola. S’ha de defensar la llibertat d’assistir al que t’agradi i de no assistir al que no t’agradi. Volen restringir-te on anar i on no».

Després de la de Las Ventas, la plaça de Colmenar és la segona de la regió; la població és de les més taurines del món. El seu alcalde s’afegeix a la rebel·lia d’Ayuso: «Una activitat a l’exterior com els toros pot ser segura, com el futbol a l’aire lliure». De fet, per a les Festes de la Virgen dels Remedios, a l’agost, el govern de García ultima amb l’empresa que explota la plaça el programa de corrides amb màxim de 4.500 espectadors i «mesures per garantir la seguretat de l’esdeveniment».

Per a l’alcalde no és cert que els toros siguin patrimoni de la dreta, «són patrimoni de la llibertat. No és que siguin de dretes, és que hi ha un atac d’un sector de l’esquerra contra el món taurí, que presenta com a conservador quan en realitat té molta gent jove i innovadora. Aquí conec jo molta gent d’esquerres que és molt aficionada».

Consulta popular

Consulta popularTambé n’hi ha a Galapagar, punt calent de la geografia taurina, el poble en el qual va néixer el venerat destre José Tomás, que fins i tot li dedica un carrer.

El pare del torero va ser allà alcalde del PP, però això és el passat. Ara governa el PSOE amb Ciutadans. «Lamentablement, la dreta es vol apoderar dels toros; ja es van apropiar de la bandera, i ara s’apropien de la paraula ‘Llibertat’», opina el regidor de Festes (entre altres carteres) i exsecretari general del PSOE local, Miguel Ángel Molina.

El seu partit, com Ciutadans, no ha baixat a l'arena en aquesta ocasió, i no se li ha sentit el candidat socialista Ángel Gabilondo res més combatiu que l’afirmació que els socialistes «respecten» la tauromàquia. «En el Govern hi ha aficionats –recorda Molina– com el ministre Ábalos».

A Galapagar és ajornada una consulta popular, la pregunta més probable de la qual serà «¿Està d’acord que els espectacles taurins es paguin amb diners públics?». L’«enquesta», com l’anomena el regidor, s’havia de celebrar el 2020, però s’hi va interposar la pandèmia. És filla d’una moció de Podem el 2019, després que, el 2018, el consistori es gastés 120.000 euros en dues corrides de toros novells a les quals no van acudir més de 400 espectadors. «És veritat que hauria sortit més barat regalar-li a cada un un abonament a Las Ventas», lamenta el regidor.

Notícies relacionades

«Les consultes populars recullen un moment, no són útils per decidir aquestes coses», assegura Jorge García des de Colmenar Viejo, amb el record recent a tall de referèndum que va celebrar l’ajuntament veí de Soto del Real. Allà des de fa cinc anys estan proscrites les corrides amb recolzament públic.

O sigui, el que proposa Pablo Iglesias en aquesta campanya i just el contrari que defensa Díaz Ayuso. «Sánchez tindrà davant un Govern que aposta per la tauromàquia, la cultura i la llibertat. No es pot aprofitar la pandèmia per prohibir-ho tot», ha clamat la presidenta aquest dilluns. Ella aplaudint en la cursa goyesca del 2 de maig volia omplir la foto de recta final. La festa seria un transsumpte de míting de tancament de campanya. I ni més ni menys que a Vistalegre, temple dels congressos de Podem. A Madrid, el món taurí és un mocador.