Entrevista amb la candidata del PP a les eleccions de Madrid

Eleccions Madrid 2021 | Ayuso: «Si hagués tancat bars i restaurants, hi hauria hagut desordres socials»

  • «Ignoro Pablo Iglesias perquè Pablo Iglesias no és ningú a Madrid»

Eleccions Madrid 2021 | Ayuso: «Si hagués tancat bars i restaurants, hi hauria hagut desordres socials»
Es llegeix en minuts

Feia mesos que Isabel Díaz Ayuso volia convocar eleccions anticipades, però Pablo Casado no ho acabava de veure. Amb les mocions de Cs a Múrcia i Castella i Lleó, va tenir l’excusa perfecta. Volia agafar els seus oponents amb el peu canviat i ho ha aconseguit.

¿Què se sent veient-se com a guanyadora a les enquestes i amb el segon a més de 20 escons?

No les segueixo gaire. Procuro no despistar-me i continuar treballant com si em fes falta l’últim dels escons.

¿Ayuso és un fenomen social o un fenomen polític?

Està sent una cosa que transcendeix la meva campanya. En el polígon Cobo Calleja he vist samarretes, hi ha cerveses amb la meva cara, hi ha una botiga ‘online’ que es diu Ayushop i un pla per al sud de Madrid que es diu Ayusur. Alguns restaurants estan posant plats amb el meu cognom, pizzes... Està sent una cosa molt divertida. Feia molt temps que no veia unes eleccions en les quals la gent tingués tantes ganes d’anar a votar.

Sí, hi ha cartells de ‘Jo, amb Ayuso’ en alguns bars. ¿Li hauria agradat més que fossin als hospitals?

El recolzament no es mesura per àrees ni per edats ni per classes socials ni per professions. No són pocs els sanitaris i professors que m’escriuen o em diuen pel carrer que em recolzen.

¿Creu que el seu èxit és extrapolable a tot Espanya?

El 45% dels que viuen aquí venen d’altres comunitats o altres racons del món. M’agrada perquè el debat s’està donant en moltes famílies. És una satisfacció que la gent em vagi coneixent i se senti representada pel meu discurs i pel que faig. Però la meva obligació és a Madrid i crec que mai tornaré a viure una cosa tan intensa i tan bonica com això.

I aquests maldients que diuen a Pablo Casado que vagi amb compte amb vostè...

Això sempre passa amb els presidents de Madrid.

És que alguna es va moure [Esperanza Aguirre contra Mariano Rajoy]...

Jo em sentiré doblement satisfeta si Casado arriba a la Moncloa estant jo al capdavant de Madrid; Juanma Moreno, a Andalusia; Alberto Núñez Feijóo, a Galícia; Alfonso Fernández Mañueco, a Castella i Lleó, i Paco Núñez, tant de bo que aviat, a Castella-la Manxa.

En el penúltim míting de les generals de l’abril del 2019, Casado va obrir la porta a tenir ministres de Vox. Va ser transparent. ¿A vostè li importaria governar amb consellers de Vox? No em digui que vol fer-ho sola, perquè ell també volia.

És veritat que jo vull gestionar sola els pròxims dos anys perquè els millors consellers ja estan amb mi. Aspiro a la majoria i no miro més enllà.

¿Però li importaria governar amb ells?

No voldria necessitar ningú. No miro més enllà. Les urnes parlaran. Vull ser lliure.

¿Què creu que hauria passat si vostè hagués tancat bars i restaurants? ¿Creu que hi hauria hagut malestar entre els madrilenys?

El contagi hauria sigut exactament el mateix o més, com amb el ‘Filomena’, que ho vam tenir 10 dies tot aturat i el contagi va pujar, i ara mateix les cues de la gana podrien fins i tot provocar un desordre social més enllà. Tancar una regió que no dorm, que les 24 hores està activa, que té una altíssima vida social... Tancar a les onze ja està causant moltíssim mal. Tot el qui ve a viure o a treballar ve amb projectes, a lluitar, a pagar impostos, a matinar, a tirar endavant per si mateix. Hauria sigut una catàstrofe sense precedents. I amb el que aporta Madrid al PIB i com atrau empreses, aquesta catàstrofe s’hauria traspassat a moltes regions.

¿Ha dit que s’haurien pogut produir desordres socials si s’hagués tancat l’hostaleria?

L’hostaleria no són només bars i restaurants. Amb ells van tots els proveïdors, els transportistes, les botigues d’alimentació, el taxi, els comerços... Tot això en una capital de més de quatre milions de persones en una regió de gairebé set, cregui’m que hauria causat problemes importants. S’està veient en altres ciutats del món.

Però aquí a Espanya s’ha tancat l’hostaleria en moltes comunitats i no hi ha hagut desordres socials.

Jo sé del que parlo. Li puc assegurar que Madrid és una comunitat i una capital amb una intensíssima vida social, amb una manera de viure molt lliure i tant tancament estic convençuda que hauria portat a la desesperació. No hi ha hagut ni un sol informe que ens digui que el contagi majoritari està en l’hostaleria.

Segurament, quan Pablo Iglesias va decidir presentar-se a aquestes eleccions, s’imaginava confrontant amb vostè. En canvi, l’ha menystingut i ha decidit continuar apel·lant a Pedro Sánchez.

Primer, ignoro Pablo Iglesias perquè Pablo Iglesias no és ningú a Madrid. Com més humil és el municipi, més ho veig. Segon, ¿qui confronta amb qui? Sánchez és l’administració superior i està utilitzant TVE, el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) i la Moncloa per fer campanya. Està tan obsessionat amb Madrid que no ha deixat passar l’oportunitat d’arremetre contra nosaltres en un viatge a l’Àfrica.

Notícies relacionades

En el Govern consideren que els indults als independentistes serien «positius» per solucionar el conflicte territorial. Si l’Executiu els aprovés, ¿creu que el Rei els hauria de firmar?

No sé el que hauria de fer el Rei, no soc qui, però sens dubte els que no haurien de fer aquesta barbaritat i barbàrie davant l’Estat de Dret són els membres d’aquest Govern. Sánchez no pot tractar els ciutadans com si hi hagués ciutadans de primera i de segona, segons li convingui a ell per perpetuar-se a la Moncloa.