Iniciatives parlamentàries

El PSC no veu possibilitat legal de deixar Vox sense senador autonòmic

  • Independentistes i comuns volen estudiar-ho i també aposten per una comissió sobre racisme institucional

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC, que impulsa el pacte anti-Vox juntament amb quatre forces més del Parlament –ERC, JxCat, la CUP i els comuns– s’ha desmarcat, no obstant, del «desenvolupament» que aquests partits volen donar a l’acord. Per exemple, en el cas de la designació de senadors autonòmics, de la qual els socialistes creuen que no es pot privar legalment a la ultradreta, davant la qual cosa suggereixen la resta.

El portaveu parlamentari adjunt del PSC, Raül Moreno, s’ha queixat que l’«estratègia» d’aquests partits contra Vox en realitat contribueix a «donar-los focus mediàtic». Ha explicat que el seu partit optarà per «combatre l’extrema dreta amb arguments i amb polítiques públiques», no amb actes simbòlics –com el d’abandonar la sala quan parla un representant de Vox, com van fer diversos partits durant el debat d’investidura de Pere Aragonès–, que només serveixen per «donar-los protagonisme».

Aquesta «confrontació mediàtica constant» que busquen alguns partits, creuen al PSC, és contraproduent, per això la formació ha iniciat una «estratègia pròpia» en aquest àmbit. A més, els socialistes volen actuar contra l’extrema dreta sempre dins dels cursos legals. «No ens saltarem la llei. Negar representació a una formació que la té pel resultat electoral no és democràtic», ha dit Moreno.

Els partits independentistes i els comuns han registrat al Parlament la creació d’una comissió d’estudi sobre el racisme institucional i han presentat una proposta de resolució que inclou part de les mesures que componen el cordó sanitari acordat per frenar a l’extrema dreta en la institució. El PSC no ha subscrit aquestes iniciatives parlamentàries.

Independentistes i comuns volen deixar Vox sense el senador per designació autonòmica que li correspon com a quarta força al Parlament amb 11 diputats atenent l’acord per aïllar l’extrema dreta de la vida parlamentària que van firmar, en el qual s’estableix que es tractarà d’«evitar, sempre que sigui possible, la presència de les formacions d’extrema dreta en els nomenaments que el Parlament té potestat estatuària o legislativa per realitzar». Tot i que en la proposta de resolució no ho hagin recollit, els partits han indicat que això es discutirà a la Mesa i a la Junta de Portaveus i que continuen apostant per aquest veto malgrat els dubtes legals que l’envolten.

Fixat per l’Estatut i el reglament de la Cambra

El PSC es desmarca al·legant que l’Estatut i el reglament de la Cambra fixa que els vuit senadors autonòmics catalans es reparteixen entre els grups de manera proporcional, de manera que no han d’intercedir en aquest assumpte i el protocol fixat ha de quedar al marge. Es pot recordar que el 2019 els independentistes van vetar la designació deMiquel Iceta com a senador quan pretenia presidir la Cambra Alta.

Els 115 diputats del PSC, ERC, Junts, CUP i En Comú Podem es van comprometre l’11 de març a apartar els 11 representants ultres dels òrgans de govern de la Cambra catalana, començant per la Mesa del Parlament, no convocar Vox en les trobades amb entitats i no recolzar el partit en iniciatives legislatives que pretenguin cursar.

Notícies relacionades

La comissió d’estudi que impulsen independentistes i comuns té l’objectiu d’endinsar-se en el racisme institucional en tots els àmbits necessaris «des de la seguretat fins a la igualtat d’oportunitats, passant per la representació social, política i econòmica» a fi d’«establir una diagnosi compartida sobre quines mesures prendre per evitar qualsevol discriminació racial».

En la proposta de resolució, els quatre partits es reafirmen en la voluntat d’apaivagar els discursos d’odi al Parlament amb una reforma del reglament que reforci el compromís contra la discriminació i l’assetjament amb sancions i perquè les declaracions institucionals no requereixin unanimitat, sinó majoria qualificada, per impedir que Vox pugui intercedir. També aposten per un pla integral contra el racisme, la xenofòbia, islamofòbia i qualsevol altra forma de discriminació.