L’escenari a partir del maig

El Govern central tranquil·litza les autonomies: podran tancar els seus territoris un cop acabi l’estat d’alarma

  • Calvo assegura que el Consell Interterritorial té capacitat per acordar el confinament perimetral d’alguna comunitat que pateixi una «situació de particular incidència» del virus

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El final de l’actual estat d’alarma, que està previst per al 9 de maig després de més de sis mesos en vigor, inquieta les autonomies. No han sigut consultades pel Govern abans de prendre la decisió de no prorrogar el mecanisme, i temen que no puguin tenir facultats per portar a terme confinaments perimetrals. Alhora, la majoria dels grups parlamentaris, incloent-hi els socis tradicionals de la coalició del PSOE i Podem, reclamen a l’Executiu que aprovi una legislació alternativa que permeti aplicar restriccions davant la pandèmia del coronavirus. Però Pedro Sánchez va deixar clar dimecres passat al Congrés que no contemplava estendre l’estat d’alarma ni crear noves normes. Davant aquest caldejat escenari, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha intentat tranquil·litzar aquest dijous les comunitats. 

Segons Calvo, el Consell Interterritorial de Salut, que aplega el Govern i les autonomies, podrà acordar el tancament perimetral de determinats territoris si es disparen els contagis, una cosa que a la Moncloa creuen que no passarà, a causa de l’accelerada en la vacunació. 

«Tret d’immobilitzar els ciutadans a casa seva», ha assenyalat la vicepresidenta primera a Canal Sur, ho pot aconseguir «gairebé tot» la legislació ordinària. D’una banda, les comunitats poden per si mateixes tancar la restauració i els comerços, com va fer, per exemple, Catalunya durant la tardor passada. De l’altra, el Consell Interterritorial, mitjançant una «acció coordinada», té marge per aprovar el tancament d’alguns territoris quan estiguin «en situació de particular incidència», com passa «ara mateix a Euskadi, Navarra i Madrid». 

En aquest sentit, Calvo ha argumentat, com va fer Sánchez el dia anterior, que el Suprem va deixar clar que les resolucions del Consell Interterritorial són d’obligat compliment. El Govern al·ludeix aquí a una interlocutòria de l’alt tribunal el març passat, en el qual els magistrats van rebutjar la suspensió cautelar que havia sol·licitat Vox del tancament de la Comunitat de Madrid, acordat en el Consell Interterritorial. 

El malestar dels socis

Notícies relacionades

No obstant, la tesi xoca amb la d’alguns dels aliats més importants de l’Executiu, com el PNB. «Sense l’estat d’alarma les comunitats no tenen eines per limitar la mobilitat», va afirmar dimecres el portaveu dels nacionalistes bascos al Congrés, Aitor Esteban.

Però el Govern es mostra decidit a no prorrogar el mecanisme excepcional. Ofereix tres arguments. El primer és epidemiològic. A la Moncloa estan convençuts que la incidència millorarà molt en les pròximes setmanes, gràcies a les vacunes. El segon és econòmic. Té a veure amb les expectatives dipositades en la reactivació econòmica, molt vinculades al turisme nacional i internacional. Si l’alarma continua, tot i que no hi hagi restriccions a la mobilitat, la població no s’animarà a viatjar. I el tercer, confessat en privat, és polític. Els col·laboradors del president anticipen que no tindrien problemes a aconseguir recolzaments parlamentaris per prorrogar l’alarma, però admeten que aquest pas els penalitzaria a les urnes davant Isabel Díaz Ayuso, la presidenta i candidata del PP, i el seu mantra de «socialisme o llibertat».