Investigació en curs

La fiscalia acusa un altre exalt càrrec de la Generalitat de desviar fons al procés

  • Una empresa pública de l’àmbit esportiu hauria pagat una factura d’Unipost mesos després del 9-N

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha presentat una querella contra l’exsecretari general de l’Esport de la Generalitat Ivan Tibau per presumpta malversació de fons públics, entre altres delictes, per haver destinat suposadament al procés diners de l’empresa pública de l’àmbit esportiu Equacat, que gestiona el Canal Olímpic de Castelledefels i que ell presidia. En concret, l’acusació pública li atribueix ordenar el pagament d’una factura de 17.995 euros amb data 31 de desembre del 2015 a l’empresa de missatgeria Unipost pels serveis prestats «en el procés d’independència instigat» pel Govern, segons el text al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

La Generalitat va contractar la firma Unipost el 2014 per al repartiment de la correspondència oficial de la convocatòria de la consulta sobiranista del 9-N, impulsada per Artur Mas, tasca que va desenvolupar, almenys, entre el 3 i el 8 novembre d’aquell any. El fiscal Fernando Maldonado no detalla en la seva querella quins serveis sobre el procés va efectuar l’empresa de missatgeria, però per les dates, la feina podria estar relacionada amb aquesta votació. Unipost també va tenir un paper important en el referèndum unilateral de l’1-O.

Així, la Guàrdia Civil va registrar Unipost el mes de setembre del 2017, poc abans de l’1-O, i va confiscar més de 45.000 notificacions que havien de ser remeses a les persones elegides com a membres de la mesa electoral. Dos mesos després va ser detingut el seu directiu, Pablo Raventós, que està processat pels delictes de desobediència i malversació pels preparatius de l’1-O.

Maneres d’encobrir els pagaments

La nova querella de la fiscalia també va dirigida contra Raventós i el que era subdirector de l’empresa pública Equacat, Xevi Ardite. L’acusació afirma que per «encobrir» el pagament a Unipost, que ara està en concurs de creditors, es van fixar a les factures una sèrie de conceptes, com repartiment de correspondència del club de pàdel, del Casal de Nadal o d’activitats extraescolars, feines que «sempre» eren realitzades pel servei públic de Correus.

Notícies relacionades

El fiscal també actua contra els que van ser màxims responsables el 2015 i 2016 del Club de Tir Cassalot de Torà (Lleida), el Club Ciclista Sant Boi i el Club Poliesportiu i Cultures Les Peces (Tarragona) per haver rebut fons d’Equacat per uns suposats patrocinis del Canal Olínpic que no es van realitzar. Segons la fiscalia, aquesta operativa «amagava» la voluntat d’efectuar una subvenció pública quan Equacat no ho pot fer. Les quantitats oscil·len entre el 2.000 i els 5.455 euros.

La querella de la fiscalia està datada el 17 de juliol del 2020, però s’ha conegut ara. Va ser presentada al jutjat de guàrdia de Barcelona i, per repartiment, va recaure en el Jutjat d’Instrucció número 5. Aquest es va inhibir al Jutjat d’Instrucció número 1, el titular del qual és Joaquín Aguirre, que l’ha unit a la investigació per presumpte frau de subvencions de la Diputació de Barcelona en l’època de CiU. El fiscal argumenta que els fets poden constituir delictes de prevaricació administrativa, malversació i falsedat documental.