Entrevista al líder del PSC al Parlament

Salvador Illa «TV3 ha tingut un paper molt lamentable en les últimes etapes de Catalunya»

  • «¿Facilitar un Govern d’ERC en minoria? Ho he repassat diverses vegades i no he vist que ERC hagi guanyat les eleccions.

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En vista de la dificultat dels independentistes per pactar el nou Govern, Salvador Illa (La Roca del Vallès, 1966) no dona per perduda la batalla per la Generalitat. Però, a més, el candidat del PSC confirma en aquesta entrevista que prepara un executiu a l’ombra per si els socialistes s’han de mantenir a l’oposició i ofereix claus de quina serà la posició del seu partit en alguns dels debats que actualment té oberts la societat catalana.

¿Continua mantenint que pot ser president?

Sí. Estem veient com el fracàs que ja ens va portar a l’avançament electoral a Catalunya s’està repetint en aquesta investidura fallida recent. Repetir un fracàs porta necessàriament a un altre fracàs. Ha quedat clar que això és un atzucac, una via morta, i que cal obrir un temps nou a Catalunya, sense retrets. Correspon a qui va guanyar les eleccions liderar-lo.

El PSC demana a ERC que descarti JxCat i faciliti un Govern d’esquerres. ¿A què es refereix exactament?

El que diem és que ja va fracassar un Govern independentista. Cal assumir que els últims 10 anys a Catalunya han sigut dolents, perquè ens han portat a perdre el lideratge econòmic, han dividit la nostra societat i han desprestigiat les nostres institucions. Han sigut un fracàs col·lectiu.

Però, ¿en què es concreta? Vostè en campanya va dir que no governaria amb independentistes. ¿Això ha canviat després de les eleccions?

Jo vaig dir en campanya que no faríem un president que tingui per objectiu la independència de Catalunya. El plantejament independentista no és el camí. El camí és centrar-se en les tres prioritats que en la majoria de països centren les energies: acabar de vèncer el virus, reactivar la nostra economia i garantir que ningú quedi enrere. I també dic que cal obrir dues taules de diàleg: la que es va acordar en la investidura de Sánchez entre governs i en segon lloc una taula a Catalunya, amb tots els partits que tenen presència al Parlament.

¿No es planteja facilitar un Govern en minoria d’ERC?

Ho he repassat diverses vegades i no he vist que ERC hagi guanyat les eleccions. Cada vegada que ho repasso veig una victòria clara del PSC, gairebé 50.000 vots més que ERC. El que em plantejo és un Govern en minoria del PSC en companyia dels comuns.

Però aquesta fórmula sembla que no té aparences de prosperar.

No veig per què ha de tenir l’altra més aparences. El lògic sembla que és que qui guanya les eleccions tingui prioritat per governar. 

¿Què li va semblar el discurs d’investidura d’Aragonès?

Va ser un discurs divisiu, de tres quarts del mateix. L’únic recolzament que va exhibir, parlo de la CUP, és el d’un grup antisistema que no només no condemna sinó que encoratja la violència, com vam veure aquestes últimes setmanes als carrers de Barcelona, de Vic, de Girona... I també encoratja l’absència d’Aragonès en l’acte econòmic més important que hi ha hagut a Catalunya últimament, el de la transformació del sector de l’automoció a SEAT.

¿El ‘Govern a l’ombra’ que prepara podria servir per fer visible la seva alternativa?

Jo vull un Govern ple i al sol, però és veritat que la meva obligació és preveure tots els escenaris. I estic treballant amb el meu equip en un escenari, que no volem, per organitzar un ‘shadow cabinet’ per poder fiscalitzar adequadament l’acció de govern.

Ha rebut crítiques per fer part de les seves intervencions parlamentàries en castellà.

Respecto totes les opinions, però és sorprenent i molt il·lustratiu de l’estat de la situació en alguna part de Catalunya. Jo utilitzaré les llengües que em sembli oportú, soc catalanoparlant però faig servir el castellà amb alguns membres de la meva família i amb algunes relacions. Em sembla que el que vaig fer és un símbol d’integració. Tots els que conceben el català com una manera d’imposar una determinada visió de Catalunya s’equivoquen i fan un flac favor al català.

¿El PSC està negociant la renovació d’àmbits en què és necessari un ampli consens parlamentari? Em refereixo a la CCMA, al Consell de Garanties...

El PSC mai ha sigut obstruccionista. Estem a favor d’una política útil, transformadora, sempre tindrem una actitud proactiva. Amb referència als mitjans de comunicació de Catalunya sí que he de dir que el PSC s’implicarà perquè hi hagi un gir copernicà. Els mitjans de comunicació públics han tingut un paper molt lamentable en les últimes etapes a Catalunya, molt allunyat del que ha de ser un servei públic de qualitat.

¿Es refereix a TV-3?

Em refereixo als mitjans públics en general. TV-3 i els altres mitjans públics.

Com a exministre de Sanitat, ¿com veu la situació general de la pandèmia?

Ahir [per dijous] va ser el dia que es va vacunar més gent a Espanya, més de 450.000 persones. Aquesta és la dada rellevant. Hi ha qui es continua entossudint a veure-ho com una carrera entre països, jo ho veig com un procés de lleialtat, de treball conjunt en el marc de la UE. I un missatge per a tots els espavilats que juguen a la deslleialtat: això no és el que ens convé ara. El que ens convé ara és treballar junts. La ciutadania està fent enormes sacrificis, i té dret a tenir tota la informació.

¿Es refereix a alguns governs autonòmics del PP, dels que s’ha dit que poden estar negociant la compra de vacunes al marge de la UE?

A qui sigui, de la formació política que sigui. És el moment de la lleialtat, de treballar junts.

Notícies relacionades

¿Creu que tindrem un estiu menys anòmal que el passat?

Normal no, però menys anòmal crec que sí, si no hi ha cap imprevist.