El laberint català

ERC no té pressa per substituir Cuevillas i prioritza la investidura d’Aragonès

  • Torrent demana un «acord global» amb JxCat per votar Madaula a la Mesa

Mesa del Parlament recién constiuida.

Mesa del Parlament recién constiuida. / Elisenda Pons

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Esquerra no té pressa per substituir Jaume Alonso-Cuevillas a la Mesa del Parlament. El fins ara secretari segon de l’òrgan, fulminat després de posar en dubte l’estratègia de confrontació permanent amb l’Estat, ha presentat aquest dimecres la seva renúncia formal, i ja no ha participat en les reunions del dia. Amb els noms d’Aurora Madaula –proposta per JxCat– i de Lucas Ferro –diputat dels comuns– com a substituts a sobre de la taula, els republicans eviten de moment entrar en el debat i prioritzen la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat.

Les reunions de la Mesa i de la Junta de Portaveus d’aquest dimecres han constatat que, a l’espera que es nomeni un nou Govern, les seves funcions són limitades. I, segons l’opinió de diversos partits, no té gaire importància que el relleu de Cuevillas no es faci encara efectiu. «Els independentistes continuen tenint majoria a la Mesa», recorden fonts parlamentàries. Encara no s’ha fixat una data per elegir el substitut.

De fet, l’expresident del Parlament i diputat d’ERC Roger Torrent ha condicionat a Catalunya Ràdio el recolzament del seu partit al nomenament de Madaula a la Mesa que JxCat faciliti la investidura d’Aragonès: «En aquesta voluntat d’acord global, de construcció d’unes bases de confiança per a aquest nou cicle polític, s’han de donar les dues coses: que hi hagi aquesta substitució a la Mesa i alhora la investidura d’Aragonès».

Per Torrent, no hi ha d’haver «problemes» que es produeixi aquesta substitució a la Mesa, però ha insistit que Junts i ERC han de treballar per fer possible un acord global en què puguin produir-se les dues coses. Altres fonts de la formació remarcaven que les «baralles internes» a JxCat –a les quals atribueixen la defenestració de Cuevillas a la Mesa– no han d’eclipsar que el que és important és la investidura.

Peticions

A la Junta de Portaveus, que s’ha celebrat després de la Mesa del Parlament, Vox ha demanat que se celebri una sessió de control al Govern, Cs ha reclamat que es formi la comissió sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), i hi ha grups que han presentat propostes de resolució i han demanat compareixences de consellers en comissions.

Notícies relacionades

Aquestes peticions no podran portar-se a terme perquè les comissions legislatives no es poden constituir fins que no hi hagi Govern, i els grups encara han de posar-se d’acord sobre quants diputats de cada partit les formaran.

Tot i que encara no hi hagi nou Govern, sí que es podria celebrar un ple on els membres de l’Executiu en funcions podrien comparèixer per informar sobre la situació del coronavirus, una cosa que abans de les eleccions es feia a la Diputació Permanent, però ara porten uns mesos sense que el Govern se sotmeti al control parlamentari, informa Europa Press.