Perfil

Aurora Madaula, una puigdemontista a l’espera d’ERC

  • La diputada de JxCat necessita el recolzament dels republicans per substituir Cuevillas a la mesa

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A l’espera que el seu nomenament sigui ratificat pel ple del Parlament, el més probable és que Aurora Madaula i Giménez (Mollet del Vallès, 1978) es converteixi en la nova secretària segona del Parlament, en substitució del defenestrat Jaume Alonso-Cuevillas. La presència de Madaula a la mesa garanteix en teoria que els dos membres de JxCat de l’organisme –ella i la presidenta, Laura Borràs– actuaran seguint les directrius de la confrontació permanent que promou Carles Puigdemont.

Tot i que competirà con Lucas Ferro, a qui els comuns ja han proposat per rellevar Cuevillas, si els independentistes tornen a coordinar-se per votar els membres de la mesa aquesta historiadora pròxima a l’expresident obtindrà prou recolzaments per aconseguir el càrrec. Però ERC, que està negociant amb JxCat la investidura de Pere Aragonès i que ja ha rebut dues rebolcades dels seus fins ara socis, encara no ha confirmat que la votarà.

Crítiques a Illa pel castellà

Notícies relacionades

Encoratjada políticament a l’ombra d’Agustí Colomines, un dels primers ideòlegs del procés, Madaula va arribar al Parlament com a independent a les llistes de JxCat a les eleccions del 2017. Ella i altres d’independents d’aquest grup polític van crear, el 2019, l’associació Acció per la República, que vol representar el vessant més progressista de JxCat. La seva última aparició als titulars es va produir fa uns dies, quan va criticar que el candidat socialista, Salvador Illa, fes part de la seva intervenció en castellà durant el debat d’investidura de Pere Aragonès. «El PSC ha perdut tota la catalanitat», va dir llavors.

Afiliada a la Intersindical, pertany al Grup de Recerca en Estudis Nacionals i Polítiques Culturals, de la càtedra Josep Termes de la Universitat de Barcelona. Ha participat en diversos congressos i conferències, i la seva àrea d’estudi està centrada especialment en l’estudi del nacionalisme basc i l’exili. També col·labora habitualment a Catalunya Ràdio i a Barcelona Televisió.