L’extresorer del PP

Bárcenas surt de la presó amb un permís de sis dies

  • No obstant, el jutge no va admetre que progressi a tercer grau, ja que precisament la Junta de Tractament va ser la que va proposar la seva classificació en segon grau

Luis Bárcenas.

Luis Bárcenas. / SEÑAL AUDIENCIA NACIONAL

1
Es llegeix en minuts

L’extresorer del PP Luis Bárcenas ha sortit aquest diumenge de la presó de Soto del Real a Madrid per disfrutar d’un permís de sis dies, han informat a Efe fonts pròximes al reclús. El 17 de març passat el jutge de vigilància penitenciària va concedir a l’extresorer del PP el seu primer permís penitenciari de 12 dies, del qual podrà disfrutar en dos períodes de 6 jornades.

El magistrat va atorgar llavors a Bárcenas aquest permís en contra del criteri de la Fiscalia i el va distribuir en dos blocs de sis dies, a proposta unànime de la Junta de Tractament de la presó de Soto del Real (Madrid), en la qual compleix una condemna de 29 anys pel cas Gürtel.

Va reconèixer el magistrat en la seva interlocutòria el rigor d’aquests professionals penitenciaris de l’esmentada junta i que actuen sota els principis de legalitat i presumpció de veracitat, i té en compte que Bárcenas, que va estar un temps en presó preventiva abans de ser jutjat, ha passat més de tres anys en llibertat provisional sense que s’hagi produït cap incidència o intent de fuga. Així mateix va argumentar que la seva assumpció de responsabilitat seria incompatible amb la idea de trencament; a més de la seva situació familiar, amb recolzament del seu fill.

No progressa a tercer grau

No obstant, el jutge no va admetre que progressi a tercer grau, ja que precisament la Junta de Tractament va ser la que va proposar la seva classificació en segon grau, ni l’aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari, que el deixaria sortir de presó alguns dies per anar a treballar o portar a terme algun voluntariat.

Notícies relacionades

El jutge va estimar que, tot i que Bárcenas presenta «nombrosos i qualificats factors d’adaptació», no ha quedat «plenament acreditada», més enllà de les circumstàncies de normal convivència, una evolució favorable que permeti afirmar que està «capacitat per portar un règim de vida en semillibertat».

L’Audiència Nacional va fixar en 12 anys de presó la pena màxima que ha de complir l’extresorer del PP, que correspon al triple de la condemna més alta que li va ser imposada per aquest cas de corrupció.

Temes:

Cas Bárcenas