Informe sobre drets humans 2020

Els EUA alerten sobre els «múltiples» atacs verbals del Govern espanyol a mitjans de comunicació

  • El Departament d’Estat posa el focus en Pablo Iglesias i el finançament de Podem

  • El treball apunta també a Vox i assenyala Catalunya com a «territori perillós» per als periodistes  

  • L’Executiu desacredita el document: «És l’últim espeternec de Trump», contesta Calvo

Els EUA alerten sobre els «múltiples» atacs verbals del Govern espanyol a mitjans de comunicació
2
Es llegeix en minuts

Els Estats Units han publicat el seu informe anual sobre els drets humans a tot el món, un treball elaborat pel Departament d’Estat que tracta la situació de cada país. En el cas d’Espanya, el Govern nord-americà alerta de les «múltiples» informacions d’atacs verbals del Govern de Pedro Sánchez (en especial per part de Pablo Iglesias) a «mitjans de comunicació». El document posa el focus en l’exvicepresident segon i Podem. A l’apartat dedicat a la corrupció, cita la investigació judicial sobre el finançament del partit. Però no esmenta els casos que afecten el PP. L’Executiu, a través de Carmen Calvo, va desacreditar aquest dimecres el treball, al considerar-lo l’«últim espeternec» de l’era Trump. 

L’informe, que conclou que no s’han detectat «abusos importants» a Espanya, està basat en declaracions i denúncies d’organitzacions socials, sense gairebé valoracions del Govern dels EUA. Per exemple, recull els avisos d’un polèmic document del relator de l’ONU Fernand de Varennes, contra les condemnes pel referèndum de l’1-O. També les queixes d’Amnistia Internacional pels delictes d’opinió. 

Notícies relacionades

Sobre els atacs a la premsa, el Departament d’Estat recorda que el març de l’any passat Sánchez va acusar els mitjans «conservadors» d’«agitar la societat» cada vegada que la dreta perdia el poder. Sobre Iglesias, el document s’atura en unes paraules en què carregava contra els qui havien informat de les sospites sobre el finançament del partit, en presumpta connivència amb l’excomissari investigat José Manuel Villarejo. El llavors vicepresident els va acusar d’«ofendre la dignitat del periodisme» i «va amenaçar d’enviar-los a la presó», explica l’informe, que també alerta dels atacs de Vox als mitjans i qualifica Catalunya d’un «territori perillós» per als periodistes. 

Casado exigeix explicacions

El PP va fer servir l’informe per atacar l’Executiu. «Els EUA denuncien els atacs a la premsa del Govern de Sánchez, tal com fa dos anys que denunciem. La diplomàcia de [Joe] Biden destaca la violència i assetjament contra la llibertat d’expressió. Demanem explicacions urgents al Parlament», va dir el seu líder, Pablo Casado. «No és ni un informe ni una amonestació», es va defensar Calvo, endossant l’informe a Trump, que va deixar la Casa Blanca fa tot just dos mesos. «Nego que l’Administració Trump li pugui dir res a un país com el nostre i molt menys a la llibertat i a la dignitat dels mitjans de comunicació», va dir la vicepresidenta primera.