Només convenç la CUP

Aragonès se sotmet al Parlament a la primera votació d’investidura

  • Previsiblement no aconseguirà la majoria absoluta necessària, ja que JxCat ha decidit abstenir-se

Aragonès se sotmet al Parlament a la primera votació d’investidura
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, se sotmetrà aquest divendres a la primera votació de la seva investidura en el ple del Parlament, en la qual previsiblement no sortirà elegit perquè JxCat ha decidit abstenir-se. Aragonès necessita en primera votació la majoria absoluta, que no té garantida i tot apunta que no l’aconseguirà, ja que només ha pogut lligar el vot a favor dels 9 diputats de la CUP, a més dels 33 d’ERC, sense poder convèncer de moment els 32 de JxCat perquè li ofereixin també el seu suport.

Si fracassa la primera votació, Aragonès disposarà d’una segona oportunitat –previsiblement el proper dimarts, dos dies hàbils després– en què en tindrà prou amb la majoria simple, tot i que necessitarà de totes maneres els vots a favor de JxCat per ser investit. En el cas que Aragonès tampoc aconseguís ser investit en segona votació, s’obriria un període de dos mesos –comptant des d’aquest divendres– per intentar una altra investidura i, si no fos possible, el 26 de maig serien convocades automàticament unes noves eleccions per a 54 dies després, al juliol.

Notícies relacionades

El debat d’aquest divendres arrencarà a les 10.00 i se celebrarà, com la sessió constitutiva del Parlament del passat 12 de març, a l’Auditori de la cambra catalana, més espaiós i ventilat per poder acollir els 135 diputats. La sessió començarà amb la intervenció, sense límit de temps, del candidat a la investidura, per exposar el seu programa de govern i, a continuació, serà el torn dels líders parlamentaris, que disposaran de 30 minuts. Després de la rèplica d’Aragonès i la contrarèplica dels grups parlamentaris, es procedirà a la votació, en què els diputats seran cridats un a un a pronunciar des del seu escó quin és el seu vot: sí, no o abstenció.

Serà el primer ple que dirigeixi la presidenta del Parlament, Laura Borràs, però en canvi no hi podrà ser el secretari quart de la mesa, el republicà Ruben Wagensberg, que ha de fer els deu dies de quarantena que contemplen els protocols sanitaris després d’haver sigut contacte estret d’un positiu de Covid.