Pactes postelectorals

Govern o oposició: el debat pendent de la CUP

  • Poble Lliure proposa formalment als òrgans de direcció cupaire que s’obri a la militància la discussió sobre la presència del partit en el pròxim Executiu català

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La CUP canvia de xip i encara aquesta legislatura disposada a imprimir el seu segell en el pla de govern del futur Executiu català. La malvolença del seu equip negociador a fer confessar Esquerra un full de ruta que marqui la legislatura amb mesures socioeconòmiques –i policials– del gust anticapitalista ha sigut compensat per la militància cupera que, malgrat deixar constància de les seves reticències a sostenir un Govern previsiblement format entre ERC i Junts, aquest dijous va donar el vistiplau que els seus nou diputats investeixin Pere Aragonès com a pròxim president de la Generalitat.

Però una vegada tancat l’acord d’investidura, s’obre un nou capítol i, amb aquest, un altre debat intern: entrar per primera vegada en el Govern o mantenir-se a l’oposició. La presència de la CUP en el futur Executiu ja s’ha colat a les assemblees obertes parlamentàries que s’han anat celebrant per analitzar el pacte amb ERC, però els 1.401 militants no es van trobar una pregunta sobre això a l’urna virtual. «Aquest és un debat que tindrem amb la militància. No és un debat que es negui, forma part d’aquest procés que hem començat», va assegurar la diputada Eulàlia Reguant al donar a conèixer aquest dijous els resultats del procés intern.

Pols oposats

Notícies relacionades

Les 11 organitzacions que configuren la candidatura van començar a moure fitxa. Poble Lliure va llançar un comunicat en què va defensar la presència de la CUP en el Govern com «la millor manera» per custodiar el compliment de l’acord amb ERC i, segons fonts d’aquest partit, van proposar formalment als òrgans interns que s’obri al més aviat possible aquesta discussió a la militància. En la seva petició compten amb la complicitat de Guanyem Catalunya, partit liderat per Dolors Sabater, ja que segons fonts d’aquesta organització tenen «certa predisposició» a entrar en el Govern per «controlar que es compleixen els compromisos adquirits».

La seva posició topa de cara amb l’opinió d’altres organitzacions com Endavant, Arran o Lluita Internacionalista, que ja es van posicionar en contra de l’acord amb els republicans i que desdenyen que la CUP es converteixi en «crossa» d’una reedició del Govern ERC-Junts. «La possibilitat d’entrar en el Govern està descartada des de fa setmanes», apunta una veu contrària que els anticapitalistes tinguin un lloc en el Consell Executiu.