Corrupció al PP

Aznar i Rajoy declaren avui com a testimonis al judici per la caixa b del PP

  • Álvarez Cascos, Arenas i Cospedal han negat que coneguessin l’existència de la comptabilitat opaca

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Els expresidents del Govern José María Aznar i Mariano Rajoy declaren aquest dimecres com a testimonis i per videoconferència al judici sobre la caixa b del PP en què l’extresorer del partit Luis Bárcenas, principal acusat, ha afirmat que els exresponsables del partit coneixien aquesta comptabilitat opaca.

Aquesta serà la primera vegada que Aznar hagi de donar explicacions davant un tribunal per la caixa b del PP, mentre que Rajoy ja va declarar com a testimoni en el cas Gürtel quan era president del Govern. Llavors va negar que conegués la comptabilitat opaca reflectida als ‘papers de Bárcenas’, que va qualificar d’«absolutament falsos».

Al judici, l’extresorer ha mantingut que Rajoy estava al corrent de tot, i que fins i tot va gravar l’expresident del Govern destruint uns fulls amb la comptabilitat opaca del partit alhora que li recriminava que guardés aquests documents.

Notícies relacionades

La sentència de la Gürtel, que va servir d’ariet per a la moció de censura que el 2018 va tombar el seu Govern, va dubtar de la credibilitat de Rajoy al negar l’existència d’una caixa b al PP que el tribunal va donar per acreditada. Malgrat això, els exsecretaris generals del partit que van declarar aquest dimarts – Francisco Álvarez Cascos, Javier Arenas i María Dolores de Cospedal– han continuat negant que existís aquesta comptabilitat opaca i han rebutjat la veracitat dels apunts comptables de Bárcenas.

A més dels expresidents del Govern també està previst que declari l’exministre de Justícia José María Michavila, a qui l’extresorer Luis Bárcenas, principal acusat en aquest judici, vincula amb la compra d’accions de Libertad Digital amb diners de la caixa b. Estan també citats l’exsecretari general del PP de La Rioja Carlos Cuevas i la gerent regional Ana Elvira Martínez, relacionats amb una entrega de 200.000 euros el maig del 2008 que figura als ‘papers’ sota l’epígraf «Entrega La Rioja». En la comptabilitat oficial del PP consta una sortida de 200.000 euros de Madrid a La Rioja, presumptament destinada al pagament de la nova seu del partit en aquesta comunitat, el juny del 2008, i es dona la circumstància que és la mateixa quantitat de diners apuntada per Bárcenas als seus papers el maig del 2008, tot i que aquesta vegada l’entrega va de la seu regional a la nacional. Tots dos van declarar en instrucció que mai van transferir aquests diners a la seu central, desmentint així aquest apunt de la comptabilitat b.