En el judici dels ‘papers de Bárcenas’

Un exdiputat del PP declara que Aznar va autoritzar pagaments que van sortir de la caixa b

  • Els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy protagonitzen la setmana clau de la vista oral

  • Del Burgo i Nasarre admeten que Lapuerta els va entregar 30.000 euros per a una víctima del terrorisme i una fundació afí al partit

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’exdiputat del PP Jaime Ignacio del Burgo ha declarat aquest dimarts davant el tribunal que jutja la caixa b que ell va demanar al president del PP el 1991, José María Aznar, una compensació per a Calixto Ayensa, que no volia entrar al Govern navarrès pel deute de 14 milions de pessetes que havia hagut d’afrontar per un crèdit subscrit per a les eleccions del 1982 per a la UCD. Segons el testimoni, a continuació, el llavors tresorer del partit, Álvaro Lapuerta, li va pagar en metàl·lic un total de 24.000 euros en entregues de 3.600 euros.

Del Burgo va insistir que això no implicava l’existència d’una caixa b, perquè les donacions anònimes en efectiu eren legals, i ignorava si Ayensa ho declarava a Hisenda o no: «No era una retribució ni un complement, era una compensació» per aquell crèdit, donant a entendre que era possible que no ho fes. A preguntes de l’advocada de l’Estat Rosa María Seoane ha admès que el partit podia, malgrat rebre’l en efectiu, entregar-lo en un banc i després ingressar-lo en un banc i fer les transferències corresponents.

Un simple caixer

L’exdiputat, que ha sostingut que el llavors gerent, Luis Bárcenas, era un simple «caixer, que no tenia capacitat de decisió» més que per entregar diners a canvi de rebuts, ha afirmat que ell, com que era diputat al Congrés, «passava per Génova» i recollia els diners, perquè «requeria certa confidencialitat política», perquè no es volia que se sabés que un conseller al Govern navarrès estava sent compensat per un préstec de la UCD». També va recollir una quantitat per a una víctima del terrorisme a qui un atemptat d’ETA havia destruït la vivenda a Pamplona.

Tant ell com l’exdiputat Eugenio Nasarre, que va cobrar 30.000 euros per a una fundació afí al partit, han negat taxativament conèixer que el PP es nodrís d’una caixa b de fons opacs i han recordat que fins el 2007 es podien fer donacions anònimes als partits polítics. El primer, a més, ha insistit a aclarir que ell, amb Lapuerta, sempre va defensar la necessitat de prohibir-les per garantir el finançament legal del partit i amb les seves respostes volia «netejar el seu honor». «La recepció d’aquestes quantitats no implica l’existència d’una caixa b, perquè les donacions anònimes eren legals, per això, que hi hagués entregues de diners en metàl·lic no vol dir res de la il·licitud dels diners i del procediment», ha afirmat Del Burgo, que ha negat la menció que se li feia en la sentència de la primera època de la Gürtel, en què es va declarar acreditada la caixa b del partit.

Exsecretaris generals

Tres exsecretaris generals del PP, Francisco Álvarez Cascos, Javier Arenas i María Dolores de Cospedal, declaren aquest dimarts com a testimonis en el judici per la caixa b del partit que se celebra a l’Audiència Nacional i en el qual l’extresorer Luis Bárcenas és el principal acusat.

Arenas i Cospedal compareixeran per videoconferència a l’haver accedit el tribunal que jutja aquests fets a la petició que van fer en aquest sentit basant-se en les mesures acordades contra la Covid a les instal·lacions judicials. Álvarez Cascos, per contra, no ho ha demanat de moment, per això la seva compareixença serà previsiblement presencial, segons han informat fonts de l’Audiència Nacional.

També està previst que testifiquin l’expresident del Senat Pío García Escudero, l’expresident balear Jaume Matas i el periodista Pedro J. Ramírez, que compareix per haver aportat al jutjat els documents originals de la caixa b manuscrits per l’extresorer, que li hauria proporcionat un dels que va ser el seu advocat.

A la seva carta a la Fiscalia Anticorrupció, remesa poc abans del judici, Bárcenas afirmava que dels donatius d’empresaris que s’ingressaven a la caixa b s’extreien els sobresous a membres del partit i n’esmentava com a beneficiaris Mariano Rajoy, Cospedal, Federico Trillo, Pío García Escudero, Álvarez Cascos, Ángel Acebes, Javier Arenas, Rodrigo Rato i Jaime Ignacio del Burgo. En la seva declaració en el judici, l’extresorer va apuntar a Álvarez Cascos, secretari general entre el 1989 i el 1999, quan era president José María Aznar, que haurà de testificar demà.

Notícies relacionades

Álvarez Cascos i Arenas ja van declarar com a testimonis en el judici de la Gürtel i després de desvincular-se de la gestió econòmica del partit, van negar conèixer l’existència de la caixa b. Cospedal, en canvi, no va testificar en aquest judici, però també la va negar quan va declarar en instrucció en la causa que ara s’està jutjant.

Dimecres està prevista la declaració per videoconferència dels expresidents del Govern José María Aznar i Mariano Rajoy, que ja va declarar com a testimoni en el judici del cas Gürtel per negar també aquesta comptabilitat paral·lela. Per a Aznar aquesta serà la primera vegada que haurà de donar explicacions per aquesta caixa b, mentre que Rajoy ja va negar quan va testificar sobre la Gürtel que conegués la comptabilitat opaca reflectida als ‘papers de Bárcenas’, que va qualificar d’«absolutament falsos».