Setmana crucial

El judici de la caixa b del PP arriba als dies clau amb les declaracions d’Aznar i Rajoy

  • Els presidents del Govern mentre va funcionar el sistema de finançament il·legal testificaran aquest dimecres

  • Els exsecretaris generals del PP ho faran aquest dimarts, i dijous començaran els donants del partit

El judici de la caixa b del PP arriba als dies clau amb les declaracions d’Aznar i Rajoy
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Tots els judicis que s’allarguen mesos tenen una setmana clau, en la qual desfilen davant el tribunal els que per una raó o una altra són els testimonis més destacats. En el judici de la caixa b del PP era clar que això passaria quan haguessin de testificar els expresidents del Govern José María Aznar i Mariano Rajoy, tots dos citats per al mateix dia, l’endemà que ho hagin fet els exsecretaris generals del partit i la vigília que comencin a fer-ho els empresaris que van donar diners al partit, segons l’extresorer Luis Bárcenas, per «obrir-se portes».

Fins ara l’únic exsecretari general del PP que ha declarat ha sigut Ángel Acebes, que, més enllà del seu testimoni, en el qual va negar conèixer l’existència de pagaments en negre pel partit sota el seu control i haver percebut cap sobresou, va servir per marcar el camí de com es produiran les compareixences de la resta d’ex alts càrrecs populars que declararan en el judici: per videoconferència, aprofitant la norma promulgada en l’àmbit de la justícia per lluitar contra la pandèmia.

El dimecres 24 a partir de les 12 hores compareixerà Aznar, i a continuació està citat Rajoy, que ja té experiència a declarar a l’Audiència Nacional, perquè també va haver de fer-ho en el judici de la primera època de la Gürtel, en el qual es va condemnar a 29 anys de presó Bárcenas, però també es va declarar acreditada la caixa b, tot i que la vista prevista per a això fos la que se celebra ara. No deu guardar-ne gaire bon record, perquè aquella sentència, que va motivar la moció de censura que el va desallotjar del Govern, no va donar credibilitat a les seves paraules.

Exsecretaris generals

Segons Bárcenas, l’any que ell va ser tresorer del PP, tant el president del partit, en el seu cas, Mariano Rajoy, com la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, coneixien l’existència de la caixa b, per això dedueix que mentre ho va ser el seu antecessor, el mort Álvaro Lapuerta, també devia passar amb els càrrecs similars. A la comissió kitchen, no obstant, es va desvincular tant Aznar com l’actual president del partit, Pablo Casado, de qualsevol responsabilitat. A Rajoy, va dir, el va gravar destruint els últims fulls de la comptabilitat b que ell portava de les entrades i sortides en negre del partit, una cinta que li va ser presa pel dispositiu parapolicial anomenat ‘Kitchen’.

Notícies relacionades

La mateixa Cospedal, com els altres exsecretaris generals del PP, estan citats aquest dimarts. Entre aquests hi ha l’esmentat Francisco Álvarez-Cascos, que, segons Bárcenas, va ser amb qui es va posar en marxa el sistema de la caixa b. Avui també declararan Jaime Ignacio del Burgo i Pío García Escudero, tots dos a la llista dels que van cobrar sobresous que van justificar amb la reparació de danys per atemptats terroristes.

I dijous, després de la compareixença de Rodrigo Rato i Federico Trillo, començaran a desfilar per l’Audiència Nacional els empresaris que van fer donacions al partit, com José Miguel Villar Mir, d’OHL. Molts segueixen imputats en la causa que segueix en instrucció al Jutjat Central número 5 per determinar si aquests pagaments van respondre a la intenció d’aconseguir adjudicacions públiques.