Comicis 4 de maig

Iglesias haurà d’abandonar la vicepresidència abans del 31 de març segons la llei electoral madrilenya

Iglesias haurà d’abandonar la vicepresidència abans del 31 de març segons la llei electoral madrilenya
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Iglesias haurà d’abandonar el Govern abans del que havia pensat. El líder d’Unides Podem havia planejat mantenir-se a la vicepresidenta segona de l’Executiu fins que arrenqués la campanya electoral a Madrid, el 18 d’abril. Però no serà així. La llei electoral de la Comunitat de Madrid especifica que no es podran presentar als comicis els qui ocupin un seient al Consell de Ministres en el moment de registrar les candidatures. Això situa la sortida d’Iglesias del Govern de coalició abans del 31 de març

Fa més d’una setmana, quan Iglesias va llançar la bomba que seria candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid per competir contra Isabel Díaz Ayuso, els morats no havien analitzat a fons la llei electoral madrilenya. La idea, llavors, era que el secretari general de Podem esgotés fins a l’últim segon el seu temps al capdavant de la vicepresidència segona i com a líder del sector morat en el Govern. No obstant, aquestes expectatives no sembla que es puguin complir. 

A l’article 3 de la Llei electoral de la Comunitat de Madrid es detalla, de manera clara, que no podrà ser candidat qui, el dia que es registri la candidatura, ostentin el càrrec de president del Govern, ministres o secretaris d’Estat. Així, tenint en compte el calendari per als comicis del pròxim 4 de maig, la presentació de candidatures davant la Junta Electoral s’ha de realitzar entre el 26 i el 31 de març. Entre aquells dies, quan Unides Podem registri les llistes per a les eleccions, Iglesias ja haurà d’haver abandonat la seva cartera a l’Executiu. 

Precipitació de canvis

Notícies relacionades

Amb aquests nous terminis sobre la taula, els objectius autoimposats per Iglesias abans de sortir del Govern es compliquen. El líder d’Unides Podem va deixar clar al vídeo en què va anunciar la seva marxa que la seva intenció és deixar negociada amb el PSOE la futura llei de Vivenda i la regulació dels lloguers. No obstant, les trobades de socialistes i morats en els últims dies no han donat resultat, tot i que les converses, segons apunten des dels dos partits, continuen avançant. A més, a l’entorn d’Iglesias apuntaven que també volia deixar encarrilada la llei trans i la derogació de la reforma laboral. Unes idees que, a una setmana de sortir de l’Executiu, es plantegen molt ambicioses.

La marxa precipitada de l’encara vicepresident també precipitarà la seva successió en l’actual ministra de Treball –i futura vicepresidenta tercera-, Yolanda Díaz. Iglesias va assenyalar a la política gallega com la seva hereva al capdavant del sector morat del Govern i, també, com la pròxima candidata d’Unides Podem a les eleccions del 2023, tret d’avenç electoral. Així, en poc més d’una setmana, serà Díaz qui agafarà les regnes de l’acció governamental d’Unides Podem i qui tanqui les discussions en la coalició amb Pedro Sánchez.