Judici a l’Audiència Nacional

Acebes nega saber que hi hagués una caixa b al PP i cobrar sobresous

  • En els papers de Bárcenas s’assegura que va cobrar una quantitat de 6.300 euros mensuals entre el 2004 i el 2008

  • Assegura que és possible cobrar sous de transició entre un càrrec i un altre, però assegura que sempre es van declarar a Hisenda

Acebes nega saber que hi hagués una caixa b al PP i cobrar sobresous
4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El primer perceptor de sobresous que apareix en els ‘papers de Bárcenas’ que compareix davant el tribunal que jutja la caixa b del PP, l’exministre Ángel Acebes va optar per negar-ho tot. Malgrat el declarat pel principal imputat, l’extresorer Luis Bárcenas, el testimoni mai va cobrar aquestes quantitats, que en el seu cas ascendeixen fins a 107.000 euros, i mai ha sabut de l’existència d’una caixa b de la formació. Tampoc sap per què apareix com a perceptor de 6.300 euros mensuals entre el 2004 i el gener del 2008, moment en què l’ingrés va ser de 12.600.

Acebes va negar amb contundència la declaració del principal acusat. «No, en absolut», va respondre a la pregunta sobre els cobraments rebuts segons les notes manuscrites de Bárcenas. «És fals que jo hagi rebut aquestes quantitats i totes les rebudes han sigut amb les corresponents retencions» fiscals, va precisar. Més endavant va assegurar que ignorava qualsevol pagament d’aquestes característiques a altres persones i que l’únic que hi podia haver hagut eren sous de transició d’un lloc a l’altre, «sempre amb nòmina» i al dia de la responsabilitat fiscal. 

Però ¿per què Bárcenas el va esmentar llavors en les seves notes?, li va preguntar el fiscal Antonio Romeral. «No ho sé i continuo sense saber-ho en aquest moment i sense explicar-me a què responen aquests papers, l’únic que li puc dir és que no són certs i són rotundament falsos, perquè no es corresponen amb la realitat ni hi ha res que pugui explicar que es produeixin».

Protesta per sentir altres testimonis

Fins i tot va mostrar la seva sorpresa perquè el també acusat exgerent Cristóbal Páez i un testimoni que el va precedir a l’hora de declarar davant el tribunal, l’exsenador del PP Luis Fraga, nebot del fundador del partit, Manuel Fraga, i amic d’escalada de Bárcenas, amb qui havia estat a l’Himàlaia i als Andes.

«He escoltat Fraga i la veritat és que amb sorpresa, perquè és la primera vegada que a un candidat al Senat en concret se li donava una quantitat per a la seva campanya personal. Això és la primera vegada que el PP finança a una persona la seva campanya personal», va afirmar, cosa que va motivar que les acusacions que exerceixen DESC i Adade protestessin, perquè la llei prohibeix que un testimoni senti el que diuen altres, una cosa realment complicada quan es retransmeten telemàticament i, com va explicar el mateix Acebes, li van demanar que es connectés telemàticament a les 10 hores d’aquest matí per poder declarar per aquesta via. 

Persona honorable

Acebes va separar la secretaria general del PP de la tresoreria i va assegurar que mai es va pagar en b a cap proveïdor, perquè mai ha «conegut caixa b o pagaments en b al Partit Popular». Va assegurar que en el comitè executiu del partit l’extresorer Álvaro Lapuerta «feia gala que els ingressos es feien de manera ajustada i que es podia estar molt tranquil, i ho repetia constantment». «La nostra percepció és que era una persona honorable», va assegurar el testimoni, que va afirmar que la tresoreria no té dependència ni orgànica ni personal sobre l’altre òrgan unipersonal del partit: la secretaria general.

«Jo no conec aquests papers fins que es publiquen, no conec diners b en el partit popular i jo no he rebut cap quantitat ni a Espanya ni fora d’Espanya», va assegurar Acebes, que va negar fins i tot que es pagués en negre la reforma de la seu. També va negar la declaració de Bárcenas en relació amb l’adquisició d’accions de Libertad Digital, per la proposició del qual el primer va dir que la seva dona va comprar accions i Lapuerta va adquirir amb diners del partit.

Els ‘papers de Soto’

Notícies relacionades

El judici de la caixa b va ser molt més travat que en dies anteriors. La primera testimoni va resultar no ser, o almenys això va declarar, la Pilar Pulido que apareixia als papers de Bárcenas. És més, va assegurar que l’administradora única de l’empresa en la qual va treballar entre 1979 i el 2104 era d’«esquerres», per la qual cosa no creia que tinguessin cap tracte amb el PP o que conegués l’extresorer Álvaro Lapuerta i el seu successor, Luis Bárcenas, per la qual cosa atribueix a un error la seva identificació com a donant del partit segons els papers d’aquest últim.

El següent testimoni va ser l’exsenador del PP Luis Fraga, que va qualificar de «boc expiatori» el que va definir com a amic seu, amb qui havia anat a escalar a l’Himàlaia i als Alps, Luis Bárcenas. Va ser a preguntes de l’advocat del PP, Jesús Santos, que quan va intentar endinsar-se en la condemna a 29 anys de presó de l’extresorer per, entre d’altres, delictes fiscals en el ‘cas Gürtel, va topar que la culpa és del sistema de finançament dels partits, lema que havia utilitzat amb tots els advocats fins a arribar als ‘papers de Soto’.